Films en seriesFilms en series

dinsdag 18 december 2012

Cinema Retro's Movie Classics: Dr. No

Website MovieMorlocks recenseerde een paar dagen geleden de laatste editie van Cinema Retro's Movie Classics magazine. De recensie was lovend en daar ben ik het roerend mee eens. Die bespreking bracht me op het idee mijn eerste gastcolumn over dit magazine te schrijven.

Door gastauteur Dion Janssen


Ik ben al lange tijd fan van films uit de jaren '60 en '70, de gouden jaren van Hollywood. De films uit dit tijdperk waren revolutionair. Veel jonge filmmakers van destijds maakten gewaagde en schokkende films die aansloten bij het grauwe tijdsbeeld, zoals de Vietnam-oorlog.

Als eerbetoon aan de films uit de jaren '60 en '70 werd in 2005 het tijdschrift Cinema Retro opgericht door Lee Pfeiffer en Dave Worrall. De oprichters zijn in de Bond-wereld bekend van onder meer evenementen, boeken en documentaires.

Lee Pfeiffer (links) en Dave Worrall

Per toeval ontdekte ik Cinema Retro op het internet. Cinema Retro bracht vier jaar geleden naast de gewone editie een speciale editie van het magazine uit. Dit speciale nummer was, in tegenstelling tot de gewone edities, steeds geweid aan één film en verschijnt ieder jaar. Beginnend met Where Eagles Dare (1966), daarna kwam The Man with No Name-trilogie(1964-1966) en vorig jaar werd Kelly's Heroes (1970) uitgegeven.

Het zal niemand zijn ontgaan: dit jaar bestond James Bond 50 jaar. Een goede reden voor Cinema Retro om hun vierde speciale editie aan de eerste Bond-film Dr. No te weiden.


Ook deze laatste editie is weer verbluffend. Boordevol exclusieve foto's, informatie en interviews. Hoogtepunt voor mij in deze uitgave: het interview met scenarioschrijfster Joanna Harwood. Ze heeft in haar leven nauwelijks een interview gegeven, en dat is misschien maar goed ook, want in dit gesprek laat mevrouw Harwood geen spaan heel van regisseur Terence Young: 'Terence Young is someone I did not like at all. He was extraordinary pleased with himself for a start. I think he was absolutely convinced he was the best director out.'

Wat de eerste Bond-girl Ursula Andress met Joanna Harwood gemeen heeft, is een hekel aan het geven van interviews. Maar het is Cinema Retro gelukt ook een kort interview af te nemen met de beroemdste aller Bond-girls.

Het mooiste aan Cinema Retro is de passie waarmee zij hun magazines maken. Ze zijn nauwelijks commercieel bezig, hun website is bijvoorbeeld vrij gedateerd en onoverzichtelijk, maar hun vuistdikke magazine van 148 pagina's compenseert dat volledig.

Voor Bond-fans is de Dr. No-editie een absolute must-have.


Cinema Retro kan hier besteld worden. Op is op.

1 opmerking:

JW Pepper zei

Volgende special edition gaat over de eerste drie Harry Palmer films. Nog interessanter: er is namelijk niet veel bekend over deze films.


© Bond Blog 2009 — 2022
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures