Films en seriesFilms en series

vrijdag 22 februari 2013

Honderd jaar Gert Fröbe

Maandag is het precies honderd jaar geleden dat Gert Fröbe werd geboren. De Duitse acteur die wereldberoemd zou worden als misschien wel de meest legendarische tegenstander van James Bond ooit: Auric Goldfinger.


Fröbe was in zijn geboorteland een gevierd acteur, toen hij benaderd werd voor de rol in de derde Bond-film. Hoewel zijn agent had verzekerd dat Fröbe prima Engels sprak, verstond regisseur Guy Hamilton niets van wat hij zei. Maar de gelijkenis van Fröbe met het karakter Goldfinger was zo treffend, dat hij andere gegadigden als Theodore Bikel en Tito Vandis deed verbleken bij zijn optreden.

De stem van Goldfinger werd naderhand opnieuw ingesproken door stemacteur Michael Collins. Gek genoeg deed Collins dit met een Duits-klinkend accent, terwijl Goldfinger gewoon een Engelsman is. In de Duitse nasynchronisatie is het wel de echte stem van Fröbe die je hoort.


Do you expect me to talk? No Mr. Bond, I expect you to die!

In Israël werd de film Goldfinger aanvankelijk verboden, toen bleek dat Fröbe tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de NSDAP. Op het moment dat zich Joodse mensen meldden die juist vertelden dat de acteur zijn lidmaatschap had gebruikt om hen te helpen, ging Goldfinger in Israël een jaar later alsnog in roulatie.

Chitty Chitty Bang Bang (1968)
Na het succes van Goldfinger was Fröbe onder meer te zien in de filmversie Chitty Chitty Bang Bang, als de luidruchtige Baron Bomburst. Een verhaal geschreven door Ian Fleming en gemaakt door onder meer Bond-producer Cubby Broccoli. Verder was Fröbe vooral weer in Duitsland op film, tv en op de planken te bewonderen. 

Even werd gedacht om hem in Diamonds Are Forever weer terug te laten keren, nu als de tweelingbroer van Auric Goldfinger. Die niet verzot was op goud, maar op diamanten. Dit idee belandde als snel in de prullenbak omdat het verhaaltechnisch erg vreemd was om Bond niet (weer) op Blofeld te laten jagen. De nummer één van Spectre had tijdens het vorige avontuur immers Bond vrouw Tracy gedood.

Gert Fröbe in januari 1988

Fröbe speelde tot het eind van zijn leven. In september 1988 overleed hij op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. De herinnering aan Goldfinger houdt hem tot de dag van vandaag in leven.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures