Films en seriesFilms en series

donderdag 5 september 2013

In de voetsporen van James Bond

Citytrip door Londen


Wil je in de voetsporen van James Bond treden? Kruip in de huid van de spion en bezoek de verschillende filmlocaties in Londen. De Bond-films worden over de hele wereld geschoten, maar één van de belangrijkste locaties van 007 bevindt zich in de Engelse hoofdstad: het hoofdkwartier MI6. Maar behalve dat zijn er nog veel meer andere Bond-plekken te bezoeken.

Door gastauteur Annika Haverkort


Headquarters MI6

Dit is de plek waar James Bond de meeste van zijn instructies ontvangt. Het enorme gebouw is te vinden in het westen van Londen, aan de rivier de Theems. Deze locatie komt in meerdere films voor, zoals in alle films van Pierce Brosnan, maar ook in de laatste kaskraker Skyfall. Het gebouw wordt in het echte leven gebruikt door de British Intelligence Service, de buitenlandse inlichtingendienst. Daardoor is het niet mogelijk om binnen een kijkje te nemen, maar maak een wandeling rondom het gebouw en je krijgt een goede indruk.


De Theems

Als je dan toch bij de Theems staat, neem dan gelijk een kijkje bij deze grootste rivier van Engeland. Dit water van wel 346 kilometer lang werd gebruikt voor een scène in The World Is Not Enough. Hierin zie je een spectaculaire achtervolging per boot, waarbij Pierce Brosnan achter de 'Cigar Girl' aan gaat. Het is zelfs mogelijk een 'high speed boat ride' te boeken in Londen, waarmee de bezoeker zich even James Bond waant. De Theems is ook in overzichtshots te zien in andere Bond-films zoals Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger en For Your Eyes Only.


Millennium Dome

In The World Is Not Enough komt de Millennium Dome duidelijk in beeld. Het gebouw, tegenwoordig bekend als The O2, werd gebouwd ter viering van het laatste nieuwe millennium en wordt nu gebruikt voor verschillende entertainende doeleinden. In The World Is Not Enough is het gebouw al in de openingsscène te zien. Je ziet 007 aan de touwen van een luchtballon hangen die wordt bestuurd door de Cigar Girl. Vervolgens valt de spion naar beneden op het dak van de dome en maakt hij een hele lange val. Hiermee wordt de openingsscène afgesloten.


Westminster Bridge

Maak je een boottripje, op de Theems, dan is de kans heel groot dat je langs de Westminster Bridge vaart. Deze brug is goed te zien in een aantal films. Onder andere tijdens de speedbootachtervolging in The World Is Not Enough. In één van de zuilen van de brug zit ook nog een geheim toegangspoortje dat door Pierce Brosnan in Die Another Day wordt gebruikt. Hiermee komt hij in een ondergrondse locatie waar Q zijn gadgets heeft opgeslagen en waar Bond M ontmoet. Maar eigenlijk is het een werkhok!


The National Gallery

In Skyfall brengt Daniel Craig een bezoek aan dit museum op Trafalgar Square. De spion maakt hier kennis met de nieuwe Q, Ben Whishaw. Je ziet het tweetal voor het meesterwerk van Engelsman William Turner: The Fighting Temeraire. Het museum is open voor het publiek en bovendien is er gratis entree. Loop even binnen om een blik te werpen op het schilderij in Room 34, de zaal waar de scène is gefilmd.


Somerset House

Een populaire locatie voor veel films is het plein bij Somerset House. Dit neoklassieke gebouw kijkt uit over Theems en heeft tegenwoordig een culturele invulling. Je ziet het plein in GoldenEye en Tomorrow Never Dies voorbijkomen. In die eerste film doet het plein dienst als straat in St. Petersburg waar het karakter Jack Wade met een hamer zijn motor fikst. In de tweede film is het gebouw het Ministry of Defence, waarbij Pierce Brosnan in stijl het plein oprijdt, namelijk in zijn Aston Martin.


Old War Office

In Westminster vind je een ander gebouw wat veelvuldig als hoofdkwartier werd gebruikt. Het oude War Office was de plek waar 007 in onder andere Octopussy, A View to a Kill en Licence to Kill zijn instructies voor zijn missies door kreeg. Het wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt door het Ministerie van Defensie, waardoor het gebouw niet van binnen te bekijken is. Maar een kiekje van de buitenkant is ook de moeite waard!


Reform Club

De 'gentlemen's club' de Reform Club is te vinden aan de zuidzijde van de straat Pall Mall. Tot 1981 werd het alleen door mannen bezocht, tegenwoordig zijn ook vrouwen welkom. Deze wereldberoemde club werd in twee Bond-films gebruikt. In Quantum of Solace is het de locatie die gebruikt wordt als overheidskantoor waar M naartoe wordt geroepen, om daar Bonds daden te verantwoorden. In Die Another Day zie je de club tijdens de schermscène. De club is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids. Je kan er natuurlijk ook lid van worden, maar dat kan alleen als je door een huidig lid wordt aangedragen. En dan gaat er nog een hele screening en verkiezing aan vooraf!


Royal College of Arms

Het Royal College of Arms is één van de weinige Europese autoriteiten op het gebied van heraldiek. Wil je het bezoeken? Het is te vinden ten noorden van de Theems, vlakbij St. Paul's Cathedral. Koning Richard III stichtte het in 1484 en nog steeds heeft het College een belangrijke functie. Zij houden de heraldiek in de gaten en onderzoeken aanvragen van mensen die zeggen dat ze van een bepaalde familie met een wapenschild afstammen. Dit oude gebouw werd in de zesde Bond-film On Her Majesty's Secret Service gebruikt. Hier bezoekt James Bond, gespeeld door George Lazenby, zijn vriend Sir Hilary Bray. Bray geeft Bond toestemming om hem te imiteren om de vijand te bespieden. Ook krijgt de spion zijn eigen wapenschild te zien, dat het familiemotto 'The World Is Not Enough' draagt.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures