Films en seriesFilms en series

dinsdag 15 oktober 2013

From Russia with Love 50: Major Boothroyd

Deze maand is het vijftig jaar geleden dat From Russia with Love in de bioscoop verscheen. Hoewel Nederland pas in juli 1964 aan de beurt was, blikken we in vier afleveringen terug op een van de beste Bond-films uit de reeks.

Dit artikel van Bill Koenig verscheen eerder op The HMSS Weblog.


Aflevering 3
MAJOR BOOTHROYD

Wie From Russia with Love in 1963, of hier in 1964, in de bioscoop zag, kon destijds niet vermoeden dat hier voor het eerst één van de meest geliefde Bond-personages werd geïntroduceerd. Het werd een filmcarrière van 36 jaar en 17 Bond-films...

Desmond Llewelyn nam in From Russia with Love de rol van Major Boothroyd over van Peter Burton. Die eerste Boothroyd gaf in Dr. No Bond zijn Walther PPK. In de tweede Bond-film krijgt 007 uit handen van de nieuwe Boothroyd zijn eerste trukendoos: een attachékoffer met traangas, een geweer, vijftig goudstukken en een mes.


Het eerste optreden van Desmond Llewelyn als Major Boothroyd in From Russia with Love

Hoewel M de afdeling 'Q-branch' noemt, komt de naam Q hier nog niet voor. Ook blijft het eerste optreden van Llewelyn nog vrij onopgemerkt. Hij laat bijvoorbeeld nog niet merken dat hij 007 maar een roekeloze brokkenpiloot vindt.

Het matte optreden werd Llewelyn niet aangerekend, From Russia with Love betekende het begin van een lange samenwerking met Bond. In de derde film Goldfinger (1964) begint Llewelyns personage vorm te krijgen. Hier wordt hij ook voor het eerst Q genoemd. Regisseur van dienst Guy Hamilton vond dat Q zich moest ergeren aan de respectloze manier waarop Bond met alle uitvindingen omsprong. Vanaf nu zou Boothroyd standaard Q genoemd worden. Enkel in The Spy Who Loved Me (1977) wordt zijn eigenlijke naam weer eens genoemd.

Op zoek naar een opvolger


Llewelyn zou het vijf Bond-acteurs volhouden. Wegens zijn hoge leeftijd was het in de jaren negentig bij iedere nieuwe film de vraag of hij weer mee zou doen. Waarop de acteur zelf aangaf: "Als ik dan nog leef, ben ik weer van de partij." Ondertussen werd wel met het idee gespeeld een opvolger in de serie te schrijven. Zo wordt in de eerste versie van het script van Tomorrow Never Dies (1997) het nieuwe personage Malcolm Saunders geïntroduceerd, Q's opvolger.

Roger Spottiswoode regisseert Desmond Llewelyn op de set van Tomorrow Never Dies

In dit script van Bruce Feirstein maken we kennis met Saunders die van onder tot boven in het gips zit. Verwondingen opgelopen tijdens het afscheidsfeest van Q. Llewelyn zou later in het verhaal nog wel zijn opwachting maken als pensionado. Uiteindelijk is er van deze scène niets terechtgekomen, en draaft Llewelyn als Q netjes op om Bond ditmaal een op afstand bestuurbare BMW te overhandigen.

Q's Assistent


In het vervolg, The World Is Not Enough (1999), wordt het idee van de opvolger wel gehandhaafd. John Cleese doet hier zijn intrede als Q's Assistent. De oude Q vertelt Bond over zijn plannen om te stoppen. Bond gelooft hem niet, waarop Q de vraag via een ontsnappingsroute weet te omzeilen.

Met Pierce Brosnan in zijn laatste film The World Is Not Enough

Een waardig afscheid van een waardig personage. Niet wetende dat dit ook daadwerkelijk het definitieve afscheid van Desmond Llewelyn zou zijn.

Kort na de première van The World Is Not Enough bezweek hij, 85 jaar oud, aan de gevolgen van een verkeersongeluk... 

Zie ook:


• Aflevering 1: Een moeizaam vervolg

• Aflevering 2: De Bond-sound
Aflevering 4: De nalatenschap

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures