Films en seriesFilms en series

zaterdag 16 april 2016

Literair agent Ian Fleming overleden

Peter Janson-Smith werd 93 jaar


De man die verantwoordelijk was voor het internationale succes van de literaire James Bond, is overleden. Dat schrijft onder meer Bond-auteur Raymond Benson op zijn Facebook-pagina.


Peter Janson-Smith ontving halverwege de jaren 50 een telefoontje van Ian Fleming. De auteur had op dat moment bij Jonathan Cape een aantal Bond-boeken uitgegeven die prima liepen in Engeland. Alleen internationaal gezien deed James Bond maar weinig. Hoewel Fleming zijn geheim agent erg Brits vond, zag hij voor Bond ook toekomst in Amerika.

Tijdens een diner had Fleming van auteur Eric Ambler gehoord dat Janson-Smith hem een fortuin had opgeleverd door de rechten van zijn boeken in de Verenigde Staten te verkopen. Janson-Smith kreeg van Fleming alle rechten om James Bond internationaal aan de man te brengen.

Echter de eerste internationale deal die Janson-Smith sloot, was met de Nederlandse uitgever A.W. Bruna. Die de James Bond-boekjes decennia lang in diverse uitgaven heeft uitgebracht in de Zwarte Beertjes-reeks. Vanaf For Your Eyes Only (1960) nam Janson-Smith ook de zaken voor Engeland waar en handelde zo wereldwijd in James Bond.


Janson-Smith werd uiteindelijk voorzitter van Glidrose Productions (nu Ian Fleming Publications geheten), de uitgever die na Jonathan Cape de Bond-boeken uitbracht. Onder zijn leiding werd na Flemings dood in 1964 de literaire James Bond voorzichtig voortgezet. Eerst met Colonel Sun (1968), dat Kingsley Amis onder het pseudoniem Robert Markham schreef.

Ook de novelisaties van de films The Spy Who Loved Me (1977) en Moonraker (1979) door scenarioschrijver Christopher Wood werden door Janson-Smith geïnitieerd.

Met de aanstelling van John Gardner begin jaren 80, lukte het pas om de James Bond-boeken met regelmaat weer nieuw leven in te blazen. Licence Renewed (Vergunning verlengd, 1981) werd de eerste in een langlopende serie, waartoe ook de novelisaties van Licence to Kill (1989) en GoldenEye (1995) behoren.

John Gardner met volgens hem de favoriete Bond-auto: de Saab 900 Turbo

Na Gardner nam Raymond Benson het stokje over met Zero Minus Ten (Zero min tien, 1997). Naast zijn zes Bond-boeken, verzorgde Benson ook de novelisaties van de laatste drie Pierce Brosnan-films.

Raymond Benson met Peter Janson-Smith

De voortzetting van de literaire James Bond loopt tot vandaag de dag, met de laatste editie Trigger Mortis van Anthony Horowitz uit 2015 en de voortzetting van de Young Bond-reeks van Steve Cole.

Op 87-jarige leeftijd vond Janson-Smith het mooi geweest en trad hij enkel nog op als adviseur. Sinds 1985 was hij getrouwd met zijn derde vrouw Lili Pohlmann, de weduwe van Eric Pohlmann, de stem van Blofeld in From Russia with Love (1963) en Thunderball (1965). Peter Janson-Smith is 93 jaar geworden.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures