Films en seriesFilms en series

woensdag 27 april 2016

The Spy Who Inspired 007

Nieuw boek over de échte James Bond

Op een koele avond in augustus 1941 zorgt een jonge Servische playboy voor oproer als hij in een casino in Portugal zijn tegenstander vernedert met een exorbitant hoge inzet tijdens een kaartspelletje. De Serviër is een Britse dubbelspion en het geld, dat hij net van de Duitsers heeft gestolen, is eigendom van de Britten. Een van de aanwezigen die met gespannen interesse toekijkt, is de dan nog onbekende Ian Fleming.

De Britse dubbelspion was Dusko Popov. Als puber werd hij in Londen van school gestuurd. Jaren later zou hij worden gearresteerd en verbannen uit Duitsland omdat hij denigrerende opmerkingen had gemaakt over het Derde Rijk. Toen de Tweede Wereldoorlog losbarstte werd de playboy een spion die uiteindelijk drie gevaarlijke grootheden diende: de Abwehr, de MI5 en MI6 en de FBI. Zijn driedubbele spionnenstatus leverde hem de bijnaam 'Tricycle', driewieler, op.


Op 10 augustus 1941 stuurden de Duitsers Popov naar de Verenigde Staten om een spionnennetwerk op te zetten en om informatie te verzamelen over Pearl Harbor. FBI-baas J. Edgar Hoover ontmaskert Popov als dubbelspion. De Britten, die Popov nog wanhopig hard nodig hebben om de Duitsers valse informatie over D-Day te geven, verzekeren hem dat teruggaan naar het hoofdkantoor van de Duitse geheime dienst in Lissabon nu extra gevaarlijk is. Popov keert toch terug naar het hol van de leeuw... 

Agent Tricycle: Dusko Popov is het verhaal van een man verwikkeld in spionage, doodslag en moordenaars, die intussen talloze vrouwen versierde — onder wie een Hollywoodsterretje. Het is een verhaal van misleiding en verleiding, vaderlandsliefde en koelbloedige moed. Het is het verhaal van Dusko Popov: de extraordinaire playboy op wie schrijver Ian Fleming zijn wereldberoemde James Bond baseerde.


Auteur Larry Loftis is advocaat en adjunct-hoogleraar rechten. Zijn juridische artikelen werden in verschillende vooraanstaande Amerikaanse tijdschriften gepubliceerd. Loftis wordt geroemd om zijn schrijfstijl. Door schrijftechnieken toe te passen die worden gebruikt bij het schrijven van fictie, lezen zijn non-fictieverhalen als moderne thrillers.

Agent Tricycle: Dusko Popov is de vertaling van Into the Lion's Mouth van Larry Loftis. Het boek verschijnt op 15 augustus bij BBNC Uitgevers en kost € 24,99.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures