Films en seriesFilms en series

donderdag 21 april 2016

Guy Hamilton (93) overleden

Regisseur van vier Bond-klassiekers


Viervoudig Bond-regisseur Guy Hamilton is overleden. Dat meldt onder meer The Guardian vandaag. Hamilton was verantwoordelijk voor twee van Sean Connery's meest succesvolle Bond-films: Goldfinger (1964) en Diamonds Are Forever (1971). Ook wist hij met succes een nieuwe James Bond te introduceren: Roger Moore in Live and Let Die (1973) en The Man with the Golden Gun (1974).


De in 1922 in Parijs geboren Hamilton stond bekend als de James Bond-regisseur die vooral plezier wilde maken. Dat lukt hem met verve met Goldfinger, de eerste James Bond-film die de status van blockbuster bereikte. Deze derde Bond werd het gouden ei van de reeks, de blauwdruk voor zowat alle vervolgfilms. Alles klopte aan die film: humor, vaart, gadgets, een über coole Bond, de schurk, zijn handlanger, tal van iconische scènes.

Guy Hamilton regisseert Sean Connery en Shirley Eaton op de set van Goldfinger

Aanwijzingen voor Honor Blackman

Met Connery op de set van Goldfinger

Do you expect me to talk?

Hamilton werd vriendelijk verzocht datzelfde trucje nogmaals over te doen, nadat On Her Majesty's Secret Service (1969) met George Lazenby als minder gelukt werd beschouwd. Gert Fröbe als Goldfingers tweelingbroer, die het nu voorzien had op diamanten in plaats van goud, zou terugkeren, evenals Mr. Bond Sean Connery himself voor een recordbedrag van 1,25 miljoen dollar.

Guy Hamilton met Sean Connery op locatie in Amsterdam voor Diamonds Are Forever

Hamilton regisseert Denise Perrier en Sean Connery in de pre-titles van Diamonds

Dat idee van die tweelingbroer werd geschrapt, daarvoor in de plaats werd een droom van producent Cubby Broccoli tot uitgangspunt verwerkt. Broccoli had gedroomd dat hij op het kantoor van zijn goede vriend (de filmmaker, aviator, kluizenaar) Howard Hughes belandde, maar in plaats van Hughes zat daar een volstrekte vreemdeling. Terwijl beneden alles doorging, werd het imperium van Hughes in werkelijkheid bestuurd door iemand anders.

Op locatie met Connery en Jill St. John in Las Vegas

Opnieuw slaagde Hamilton erin met dit idee een amusante Bond-film te maken, maar waar het bij Goldfinger allemaal in balans was, liep het bij Diamonds Are Forever nogal mank. De humor voerde de boventoon. Soms geslaagd, zoals de heerlijke paljassen Wint en Kidd, maar dan weer tenenkrommend, zoals een travestiete Blofeld!

Toch ging de film erin als koek. Het publiek smulde van de eenmalige terugkeer van Connery en de opmaat was gemaakt voor nog meer kolder met Roger Moore.

Guy Hamilton, met achter zich Roger Moore, tussen de opnames door voor Live and Let Die

Op locatie in New Orleans

Was het met George Lazenby eerder niet gelukt een nieuwe Bond te introduceren, met Roger Moore lukte dat wel. Het geheim: laat hem in niets lijken op zijn voorganger. Dus droeg deze 007 geen tuxedo net als Connery, rookte hij geen sigaretten maar sigaren, dronk hij geen wodka martini's maar bourbon.

Met Live and Let Die bewees Roger Moore de juiste man op de juiste plaats te zijn. De komieke weg die de filmmakers, met Hamilton voorop, met Diamonds waren ingeslagen, paste de nieuwe Bond als een handschoen. Het vervolg, The Man with the Golden Gun, dat in rap tempo een jaar later verscheen, was van hetzelfde laken een pak.

Met Roger Moore in de wateren van Phuket

Te midden van Christopher Lee, Cubby Broccoli, Britt Ekland en Roger Moore

Karateles voor Roger Moore

Guy Hamilton had James Bond opnieuw op de kaart gezet en aangetoond dat 007 ook zonder Sean Connery levensvatbaar was. Met uiteindelijk een recordaantal van zeven Bond-films op zijn naam heeft Roger Moore dat ruimschoots beaamd.

Naast James Bond regisseerde Hamilton nog een kleine twintig films gedurende de jaren 50, 60, 70 en 80. Waaronder Funeral in Berlin (1966), Battle of Britain (1969) en Force 10 from Navarone (1978).

De viervoudig Bond-regisseur overleed gisteren in zijn woning op Mallorca. Guy Hamilton is 93 jaar geworden.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures