Films en seriesFilms en series

dinsdag 4 september 2018

‘Ze plane! Ze plane!’

Hervé Villechaize (1943 — 1993)


Vandaag precies 25 jaar geleden overleed Hervé Villechaize, de kleine man die grote indruk maakte in The Man with the Golden Gun (1974).


Slechts enkele Nederlandse kranten maakten in september 1993 melding van zijn plotselinge overlijden met het volgende bericht:

Tattoo (50) uit Fantasy Island pleegt zelfmoord

LOS ANGELES, maandag
Acteur Herve Villechaize, beroemd vanwege zijn rol als Tattoo in de televisieserie Fantasy Island heeft afgelopen zaterdag zelfmoord gepleegd.

De vriendin van de acteur zei dat Villechaize een briefje had achtergelaten met de reden waarom hij zelfmoord wilde plegen. De inhoud van de brief is echter niet bekend gemaakt.

De 50-jarige in Frankrijk geboren acteur stierf in zijn woning in Los Angeles.

Een plaatselijk radiostation meldde dat hij zichzelf in de borst had geschoten, maar dat kon niet worden bevestigd.

De acteur werd zijn gehele leven door ziektes geplaagd. (RTR/AFP)
De Telegraaf, 6 september 1993

Met Ricardo Montalban
in Fantasy Island
Geen Nick Nack dus, maar Tattoo uit Fantasy Island werd het personage dat hem onsterfelijk maakte. Niet verwonderlijk, tussen 1977 en 1983 was Villechaize in 130 afleveringen en twee tv-films van de Amerikaanse serie te zien.

In Nederland werd Fantasy Island vanaf 3 januari 1979 iedere drie weken op woensdagavond uitgezonden door Veronica en al gauw werd ‘Ze plane! Ze plane!’ uit de leader ook in ons land een bekende uitspraak.

The Man with the Golden Gun en Fantasy Island werden Villechaizes internationale hoogtepunten. Buiten het filmen was de geboren Fransman ook actief als kunstschilder.

Te midden van Christopher Lee en Roger Moore in The Man with the Golden Gun (1974)

Ter promotie van Spectre (2015) werd archiefmateriaal van hem uit The Man with the Golden Gun gebruikt in de tv-commercial van Heineken.

Dit jaar verschijnt de langverwachte biopic over het laatste interview dat Villechaize kort voor zijn dood in 1993 gaf, waarin hij terugkijkt op zijn veelbewogen leven. My Dinner with Hervé is vanaf 20 oktober 2018 te zien bij HBO.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures