Films en seriesFilms en series

dinsdag 2 juli 2019

‘Dan Romer componist Bond 25’

Compleet over het hoofd gezien: Dan Romer. De componist die eerder met Bond 25-regisseur Cary Fukunaga Sleepwalking in the Rift (2012), Beasts of No Nation (2015) en Maniac (2018) maakte. Hij wordt volgens IndieWire de opvolger van Thomas Newman als componist van de nieuwe James Bond-film.

Dan Romer

Geen David Arnold dus, die na vijf Bond-scores met Quantum of Solace (2008) voorlopig nog steeds zijn laatste Bond-muziek heeft afgeleverd.

IndieWire linkt het funky nummer Boom Shot Dis uit de clip van vorige week aan de reden dat Fukunaga opnieuw met Romer gaat samenwerken. Waarop Romer onderstaande reactie plaatste. Geen honderd procent bevestiging, ook geen ontkenning.


Voormalig Bond-componist Thomas Newman kwam voor Skyfall (2012) en Spectre (2015) mee in het kielzog van regisseur Sam Mendes, die eerder veelvuldig gebruikmaakte van de muzikale telg uit de Newman-family. Skyfall laat een moeilijk te omschrijven volwassen geluid horen; Spectre tapt uit hetzelfde register. De muziek is weinig vernieuwend; nooit eerder is er uit een vorige score zoveel hergebruikt, en het geheel is weinig onderscheidend van diens voorganger. De soundtrack van Spectre is beslist niet slecht, het is enkel meer van hetzelfde.

David Arnold, die van Tomorrow Never Dies (1997) tot aan Quantum of Solace (2008) aan het roer stond als Bond-componist, komt nog het meest in de buurt van de uitvinder van de James Bond-sound: John Barry. En John Barry dat is toch waar ieder nieuw Bond-geluid mee wordt vergeleken.

David Arnold

Met Thomas Newman blijkt dat het beslist geen must is een componist in te huren die veel ervaring met actiemuziek heeft. Dan Romer wordt door IndieWire omschreven als een muzikant die het doorgaans bij elekronishe muziek zoekt. Of dat betekent dat er een tweede GoldenEye-score, zoals door Fransman Eric Serra in 1995 werd gecomponeerd, op de loer ligt, is simpelweg afwachten. Dat GoldenEye een unieke sound heeft binnen de James Bond-films mag duidelijk zijn. Laat Dan Romer gewoon zijn uiterste best maar doen.

Als Romer inderdaad de muziek van Bond 25 gaat verzorgen, en daar lijkt het sterk op, is hij na Monty Norman, John Barry, George Martin, Marvin Hamlisch, Bill Conti, Michael Kamen, Eric Serra, David Arnold en Thomas Newman de tiende componist van een James Bond-film.

Met dank aan Gert-Jan Waterink voor de tip.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures