Films en seriesFilms en series

maandag 9 maart 2020

Max von Sydow (90) overleden

De Zweedse acteur Max von Sydow is op 90-jarige leeftijd overleden. Naast tal van opvallende internationale filmrollen speelde Von Sydow in 1983 de rol van James Bonds aartsvijand Blofeld in Never Say Never Again.


Von Sydow werd bekend door de vele films, twaalf in totaal, die hij in zijn geboorteland Zweden maakte met regisseur Ingmar Bergman. Daarnaast speelde Von Sydow in een veelvoud aan internationale producties onder tal van grote regisseurs: The Exorcist (1973) van William Friedkin; Dune (1984) van David Lynch; Hannah and Her Sisters (1986) van Woody Allan; Awakenings (1990) van Penny Marshall; Minority Report (2002) van Steven Spielberg; als de vader van Bond-boef Mathieu Amalric in Le Scaphandre et le Papillon (2007) van Julian Schnabel; Shutter Island (2010) van Martin Scorsese; Robin Hood (2010) van Ridley Scott en Star Wars: The Force Awakens (2015) van J.J. Abrams.

The Exorcist (1973)

Andere noemenswaardige rollen vertolkte hij als Jezus in The Greatest Story Ever Told (1965) tegenover collega-Blofelds Donald Pleasence en Telly Savalas en met Timothy Dalton was Von Sydow te zien als duivelachtige schurk in Flash Gordon (1980).

Never Say Never Again (1983)
Op zoek naar een geschikte Blofeld voor Sean Connery's eenmalige terugkeer als 007 in Never Say Never Again, klopte regisseur Irvin Kershner aan bij de veelzijdige Max von Sydow. Von Sydow maakte een vriendelijke schurk van deze Blofeld, minder opvallend dan zijn voorgangers uit de Eon-reeks. Veel om het lijf heeft de rol niet. Ondanks zijn karige optreden, blijft het ook deze keer een genoegen om naar Von Sydow te kijken en vooral naar hem te luisteren.

In totaal speelde Von Sydow in meer dan honderd film- en tv-producties. Max Von Sydow is twee keer getrouwd geweest en was vader van vier kinderen. Hij overleed gisteren in Frankrijk, heeft zijn echtgenote vandaag laten weten aan Paris Match.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures