Films en seriesFilms en series

woensdag 29 november 2023

Bond-honger

Regisseur Edgar Wright meent dat het uitblijven van een nieuwe James Bond een strategische zet is van Barbara Broccoli. Hoe langer wij zonder nieuwe Bond-film zitten, hoe meer wij daar naar smachten, is zijn idee.

Als omgekeerd voorbeeld noemt Wright franchises die maar door blijven produceren en waar het publiek inmiddels wel een beetje genoeg van heeft. De Bond-serie is een van de weinige reeksen die dat niet doet. Niet meer althans.

Want hoe anders was dat in de jaren 60 toen er vier jaar lang achter elk jaar een nieuwe Bond-film in de bioscopen verscheen. En daarna óm het jaar; wat alsnog een hoge frequentie is.

In die tijd werd het publiek overspoeld met James Bond. Ook dat was strategie. En maar door blijven pompen. Niemand kon nog om het fenomeen van de jaren 60 heen. Eer dat was gebeurd, mocht het iets rustiger aan en bleek dat James Bond ook ná Sean Connery nog in trek was. Nou, als het publiek smeekt om een nieuwe Bond, dan gaan we er gewoon mee door. Aldus de toenmalige producent Cubby Broccoli.

Cubby Broccoli in 1979

Nu zijn de kaarten duidelijk anders geschud, en kan het inderdaad zo zijn dat in Wrights verhaal een kern van waarheid zit: het creëren van Bond-honger. Ik vermoed alleen dat het geen strategische zet is, meer een luie. De makers hebben momenteel even geen zin. Dus uiteindelijk wordt het een win-winsituatie. Zij krijgen de tijd om rustig aan te doen, wij staan te popelen totdat ze weer aan de slag gaan.

Het is maar een relatief klein gedeelte van het bioscooppubliek (wij dus) dat reikhalzend uitkijkt naar een nieuwe Bond-film. Voor het overgrote deel komt Bond wanneer hij komt. Daar begint het pas over een paar jaar te dagen dat we best lang zonder nieuwe film zitten. En dat is het moment dat James Bond moet toeslaan.

Wright heeft eerder met Barbara Broccoli om de tafel gezeten. De Hot Fuzz-regisseur heeft zijn idee van een lichtere toon voor de Bond-films gepitcht. De regisseur gelooft niet dat de Bond-baas daar oren naar had.

Hot Fuzz: Edgar Wright (midden) met Simon Pegg en Timothy Dalton

Het personage moet in de gedaante van een nieuwe acteur hoe dan ook opnieuw worden geïntroduceerd. Prima moment voor een jong publiek om in te stappen en vooruit te kijken. Die hebben geen boodschap aan die oude Bonds.

Zie de lange aanloop naar Bond 26 daarom als investering. Als die nieuwe film eenmaal loopt, dan is het moeilijk om weer een lange pauze in te lassen. Al is het maar dat iedere James Bond ouder wordt. Je moet pronken met je nieuwe aanwinst zolang hij nog glimt.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures