Films en seriesFilms en series

donderdag 30 november 2023

James Bond en Henry Kissinger

De gisteren op honderdjarige leeftijd overleden Amerikaanse staatsman Henry Kissinger had een aantal links met James Bond.

Jill St. John en Henry Kissinger

Zijn belangrijkste bijdrage leverde hij als politiek adviseur voor de James Bond-film Tomorrow Never Dies (1997). Het oorspronkelijke script speelde namelijk rond de overdracht van Hongkong aan China; Hongkong was tot 1997 ruim 150 jaar een Britse kolonie.

Kissinger adviseerde om die gehele verhaallijn ter verwijderen. Want stel dat er tijdens de werkelijke overdracht in de zomer van 1997 toch iets onverwachts zou gebeuren, dan zou de Bond-film, die stond gepland voor het najaar van dat jaar, een flater slaan. En zo gebeurde het dat de filmopnamen in de lente van 1997 begonnen met een onaf script en werd Hongkong volledig genegeerd. Lees hier het relaas rond de problemen met Tomorrow Never Dies.

Op IMDb staat Kissinger vermeld als ‘consultant’ voor de James Bond-film. Echter is zijn naam nergens te bekennen in de aftiteling van de film.

Vele jaren eerder onderhield Kissinger een relatie met Bond-actrice Jill St. John uit Diamonds Are Forever (1971), zie bovenstaande foto. St. John had een voorliefde voor machtige mannen. Kissinger een voorliefde voor mooie vrouwen.

Dan is er nog de scène uit The Man with the Golden Gun (1974) waarin sheriff J.W. Pepper in de boeien wordt geslagen door de Thaise politie. De vuilbekkende sheriff dreigt met de FBI, CIA en zelfs met Henry Kissinger. Of dat heeft geholpen, blijft de vraag. We zien de sheriff daarna nooit meer terug.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures