Films en seriesFilms en series

zondag 3 maart 2024

Vijf sterren voor ‘Octopussy’-cd

Vijf sterren voor de nieuwe Octopussy-cd. Het hadden ook acht sterren kunnen zijn; voor iedere tentakel één.

De nieuwe Octopussy van La-La Land Records is een goudmijntje. Zoveel muziek die nooit eerder verkrijgbaar was. Zoveel muziek die je in de film niet hoorde door alle geluidseffecten. Deze uitgebreide uitgave geeft een compleet nieuw inzicht in de meesterlijke Bond-score van John Barry uit 1983. Moesten we het veertig jaar met slechts tien tracks doen, tien tracks die overigens prima waren, maar het was wel karig.


Naast de filmmuziek bevat de cd ook achtergrondmuziek die in de film te horen is. Zoals wanneer 009 vermomd als clown de ambtswoning van de Britse ambassadeur komt binnenvallen, veel Indiase sferen van de bazaar en de tijgerjacht en het James Bond-deuntje gefloten door Vijay. Wat dan wel weer ontbreekt is de muziek uit het hotelcasino waar Bond Kamal Khan verslaat met backgammon en de circusmuziek. Laat dat dan het enige minpuntje zijn van dit propvolle album met zijn heerlijke dreigende ‘pas op voor de bom’-klanken.

Ook de laatste track, een instrumentale versie van All Time High, is een dijk van een nummer. Lekker vol van klank in pure Octopussy-vibe. Een regelrechte aanrader dit album.

Minder enthousiast ben ik over de nieuwe uitgave van Live and Let Die. Niet dat de muziek slecht is, in tegendeel, enkel omdat er nauwelijks iets nieuws bijzit. Twintig jaar geleden hadden we die prima uitgebreide versie al. La-La Land heeft de tracks opnieuw gerangschikt en hier en daar plukjes muziek van de ene track achter de andere geplakt, zodat de volgorde zoals te horen in de film wordt aangehouden.


Ook hier weer een fluitje, dat van Baron Samedi als hij Bond en Solitaire verwelkomt op het kerkhof nadat het duo de vogelverschrikkers is gevolgd. Dit fluitje zat al aan het eind van de oude track The Lovers. Aan dit fluitje zit nu nog een extra frutsel; om te gillen! Alleen voor het langere fluitje van Baron Samedi vind ik de aanschaf toch net iets te prijzig.

Op de tweede cd staat een aantal niet eerder uitgebrachte nummers dat echter te verwaarlozen is. Live and Let Die hebben we al twintig jaar compleet. Bijzonder sympathiek om het album een vijftigjarige verjaardagseditie te geven, maar liever was er energie gestoken in Moonraker, The Spy Who Loved Me, A View to a Kill of The Man with the Golden Gun.

Met name Moonraker moet met de nieuwe Octopussy-cd als voorbeeld een huzarenstukje opleveren. Het zou mij niets verbazen als La-La Land al stiekem met de voorbereiding bezig is.

De cds zijn te bestellen bij La-La Land Records en de 007 Store.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures