Films en seriesFilms en series

vrijdag 19 juli 2024

Q krijgt eigen boekenserie

Het personage Q uit de James Bond-reeks krijgt een eigen boekenserie. Misdaadauteur Vaseem Khan is uitgekozen om een serie rond The Q Mysteries te schrijven, te beginnen met Quantum of Menace dat in de herfst van 2025 moet uitkomen.

 

In het eerste Q-boek staat Major Boothroyd, bijgenaamd Q, de wapenmeester en gadgetwizard van MI6 er alleen voor. De geheime dienst heeft hem aan de kant gezet, net nu een jeugdvriend van hem is vermoord. Deze kwantumcomputerwetenschapper heeft een cryptische notitie achtergelaten. Aan Q de taak het mysterie rond de dood van zijn vriend te ontrafelen.

Q is een bekend personage uit de James Bond-filmserie, in de boeken komt hij als zodanig niet voor. Daar wordt enkel gesproken over Q en Q Branch, de afdeling waarvoor hij werkt, maar verschijnt hij nooit op het toneel. Wel wordt in het boek Dr. No (1958) wapenmeester Major Boothroyd opgevoerd, die Bond zijn beroemde Walther PPK levert. In de films zijn Q en Boothroyd versmolten tot één personage. De naam Boothroyd komt in de films sporadisch voor.

De bekendste Q: Desmond Llewelyn, hier in A View to a Kill (1985)

Met het nieuwe Q-boek op komst, is in korte tijd voor de tweede keer een boekenreeks begonnen die zich afspeelt in de zogenaamde James Bond Universe. Eerder schreef Kim Sherwood al twee boeken over 00-collega’s van James Bond die in actie komen als 007 wordt vermist.

Van 2005 tot 2008 verscheen de trilogie The Moneypenny Diaries door Samantha Weinberg onder pseudoniem van Kate Westbrook. In deze reeks stond Miss Moneypenny, de secretaresse van M, centraal.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures