Films en seriesFilms en series

donderdag 11 september 2014

Richard Kiel (Jaws) overleden

Richard Kiel, die de legendarische Bond-schurk Jaws speelde in The Spy Who Loved Me (1977) en Moonraker (1979), is gisteren onverwachts overleden. Hij is 74 jaar geworden. Dat meldt TMZ.


Noem een Bond-schurk en Jaws zal waarschijnlijk als eerste te binnen schieten. Iconischer dan dit krijg je ze tegenwoordig niet meer.

Met zijn 2 meter 17 en handen als kolenschoppen was het zeer waarschijnlijk dat James Bond een zware dobber aan hem had. Met kracht kon de geheim agent het onmogelijk van hem winnen — tegen Jaws was alleen slimheid opgewassen.

In iedere confrontatie met Bond moest Jaws, vaak letterlijk, het onderspit delven. Hij werd bedolven onder een bouwconstructie, viel met een auto van een afgrond, werd uit een rijdende trein geduwd, met een magneet in een haaienbassin gekeild, trok zijn parachute stuk en viel in een circustent, stortte met kabelbaan en al naar beneden en denderde in volle vaart van de watervallen van IguaƧu. En iedere keer kwam hij er zonder kleerscheuren van af. Jaws was tamelijk hardleers.


Hij paste naadloos in de fantasiewereld van James Bond. De zwijgzame Jaws was gevaarlijk, komisch en soms zelfs aandoenlijk. Een publiekslieveling. Het verhaal gaat dat hij tijdens een testscreening van The Spy Who Loved Me favoriet bleek bij de kleinzoon van regisseur Lewis Gilbert. Werd het personage aanvankelijk gedood door een haai, in een nieuw verzonnen einde overleefde Jaws ook deze aanval en mocht hij, als enige schurk in de serie, nog een keer meedoen.

In Moonraker werd het personage enigszins misbruikt. De dreiging was ver te zoeken en het slapstickelement kreeg de overhand. Nadat hij ook nog eens verliefd werd op een petieterig bebrilde blondine, was er van de oorspronkelijke Jaws weinig meer over. De verliefde reus draaide om als een blad aan een boom waarna hij ineens... een goedzak werd! Het was nu wel een beetje klaar met Jaws. Na Moonraker is hij niet meer teruggekeerd.


Ondanks dat hij later slecht ter been was, was Richard Kiel een graag geziene gast tijdens James Bond-evenementen. Daar ging hij steevast op de foto met bezoekers, waarin hij hun hoofd tussen zijn reusachtige handen klemde.

In een reactie op het overlijden van Richard Kiel laat medespeler Roger Moore (86) weten dat hij sprakeloos is. Deze zondag nog zaten ze samen in een radioprogramma, Moore vanuit Engeland, Kiel vanuit een studio in Amerika. Daar viel het de oud-007 al op dat Kiel erg zwak klonk. Kiel had vorige week zijn been gebroken en moest deze week naar het ziekenhuis voor een operatie. Waaraan hij precies overleden is, is niet bekend.

Richard Kiel laat een vrouw, vier kinderen en negen kleinkinderen achter.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures