Films en seriesFilms en series

woensdag 10 mei 2017

Bedenker spiraalsprong Golden Gun overleden

De ontwerper van de spiraalsprong uit The Man with the Golden Gun, W. Jay Milligan, is overleden. Hij overleed al op 20 maart dit jaar. Website The Spy Command merkte het nieuws deze week op. Milligan is 85 jaar geworden.


Die spiraalsprong met de AMC Hornet uit The Man with the Golden Gun (1974), misschien wel de meeste iconische scène uit de hele film. Milligan voerde al shows uit met deze stunt, toen hem gevraagd werd de koprol voor de negende James Bond-film in orde te maken.

Het werd de eerste stunt die met de computer werd nagerekend. Milligan wist zodoende precies waar de balans van de auto moest komen te liggen. Niettemin bleef het onverminderd spannend of het allemaal zou lukken; duikers in het water voor het mis zou gaan, EHBO in de startblokken. Uitvoerende was stuntdriver Loren 'Bumps' Willard die voor de spiraalsprong slechts één take nodig had.


Regisseur Guy Hamilton wilde nog een tweede take voor de zekerheid, maar Willard weigerde, Hamilton moest het doen met een perfect uitgevoerde stunt.


Het trekfluitje van John Barry die de stunt begeleidt — ach, die man heeft zoveel goed gedaan, het zij hem vergeven. De spiraalsprong van Jay Milligan blijft onverminderd een klassieker.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures