dinsdag 2 mei 2017

Sadanoyama uit You Only Live Twice overleden

Op 79-jarige leeftijd is vorige week de Japanse ex-sumoworstelaar Sadanoyama overleden, dat meldt de Japan Times. De yokozuna had een kleine rol als zichzelf in You Only Live Twice (1967).


Wie de vijfde James Bond-film een beetje kent, hoort 'Sadanoyama' maar liefst drie keer noemen in de korte scène. Toegegeven, ik dacht altijd dat het een Japanse groet was, 'Sadanoyama'. Pas nu begrijp ik dat het de echte naam van de worstelaar is.

Wanneer 007 in Tokoyo arriveert, gaat hij eerst langs bij de bekende sumoworstelaar, wiens enige taak het is om Bond zijn ticket voor de worstelmatch te overhandigen. Het is duidelijk dat zowel het mannetje dat Bond de weg wijst als Sadanoyama zelf geen acteurs zijn. Ze lachen vriendelijk tot ze hun kunstje gedaan hebben.

James Bond ontmoet de echte Sadanoyama

Een dergelijke cameo is vrij ongebruikelijk in de James Bond-films. Producent Michael G. Wilson staat erom bekend sinds The Spy Who Loved Me (1977) in iedere Bond-film een staaltje Hitchcock ten beste te geven, maar dat is altijd in karakter. (Leuk voor een regenachtige zondagmiddag: het spelletje 'Michael G-spot').

In Skyfall (2012) zien we nieuwslezer Huw Edwards van BBC News en Wolf Blitzer van CNN voorbijkomen als zichzelf, maar daarbuiten zijn er niet veel cameo's als Sadanoyama in de Bond-films geweest, laat staan dat zijn/haar naam zo vaak wordt genoemd. Als die er al zijn, kan ik ze zo snel niet opnoemen.

Sadanoyama, een unicum in de historie van de James Bond-films dus.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2021
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures