Films en seriesFilms en series

dinsdag 23 januari 2018

Deakins en Van Hoytema genomineerd voor Oscar

Ook drie andere 007-crewleden hopen op felbegeerde filmprijs


Roger Deakins en Hoyte van Hoytema, de directors of photography van Skyfall (2012) en Spectre (2015), zijn beiden genomineerd voor een Academy Award.

Volgens The Hollywood Reporter zes van de beste cinematografen van dit moment: met uiterst rechts Roger Deakins en naast hem staand Hoyte van Hoytema. Geheel links Robert Elswit, director of photography van Tomorrow Never Dies (1997), daarnaast Janusz Kaminski, Rachel Morrison en Dan Laustsen. Zowel Morrison als Laustsen zijn deze keer ook genomineerd voor een Oscar.

Voor Roger Deakins is het zijn dertiende Oscar-nominatie, ook voor Skyfall werd hij genomineerd. Hij heeft het felbegeerde beeldje echter nooit mee naar huis mogen nemen. Met het oogverblindende Blade Runner 2049 zou het getal dertien wel eens een geluksgetal voor de 68-jarige Engelsman kunnen zijn.

Roger Deakins hanteert de camera tijdens de opnamen van Skyfall (2012)

Hij moet het onder meer opnemen tegen Hoyte van Hoytema (46), de Nederlandse cinematograaf die meedingt naar een Oscar voor zijn bijdrage aan Dunkirk. Het is de eerste keer dat Van Hoytema is genomineerd.

Production designer Dennis Gassner (69) is eveneens genomineerd voor Blade Runner 2049. Gassner werkt mee aan de James Bond-films sinds Quantum of Solace (2008) en zal voor Bond 25 opnieuw van de partij zijn. Het is de zesde Oscar-nominatie voor de Canadees. In 1992 won hij het beeldje voor zijn medewerking aan Bugsy (1991).

Dennis Gassner met Hoyte van Hoytema op de set van Spectre (2015)

Verder zijn genomineerd Chris Corbould en Lee Smith. Voor special effectsman Corbould, die sinds The Spy Who Loved Me (1977) bijna bij alle Bond-films is betrokken, is het zijn vierde Oscar-nominatie. Deze keer voor de laatste Star Wars-film. Eerder won hij voor Inception (2010). Smith, de editor van Spectre, staat op de Oscar-lijst voor Dunkirk. Het is de derde keer dat hij kans maakt op het gouden beeldje.

Chris Corbould voor aanvang van de grootste filmexplosie ooit voor Spectre (2015)

De uitreiking vindt plaats op 4 maart dit jaar. Iets later dan gebruikelijk in verband met de Olympische Winterspelen. Het is de negentigste keer dat de Academy Awards worden uitgereikt. Net5 zendt het jaarlijkse filmspektakel op 5 maart live uit tussen 2:30 en 6 uur.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures