Films en seriesFilms en series

maandag 30 september 2019

Lazenby méér 007 dan 50 jaar geleden

Eenmalig James Bond-vertolker George Lazenby is vijftig jaar nadat hij Ian Flemings geheim agent speelde méér 007 dan in 1969.

Gisteren was het James Bond Day bij het British Film Institute, dat werd gevierd met de vertoning van drie van de vier jubileumfilms, waaronder On Her Majesty's Secret Service. James Bond in de persoon van George Lazenby was daarbij aanwezig. Voor aanvang van de film werd de oud-007 geïnterviewd Little Britains David Walliams.

David Walliams en George Lazenby

Met het overlijden van Roger Moore ruim twee jaar geleden en een fragiele Sean Connery (89) die nooit een James Bond-viering heeft bijgewoond, is Lazenby (begin deze maand 80 geworden) de enige van de echt oudgediende 007's die meer dan ooit zijn snuit laat zien. Het gouden filmjubileum van zijn enige Bond-film wordt dit hele jaar gevierd. De eenmalige Bond heeft sinds dit jaar zelfs een heuse website en toont zich actief op Twitter.


George Lazenby lijkt er zelfs schik in te hebben. Hij praat makkelijk en veel over James Bond en zijn matige acteercarrière naderhand, hij haalt de ene smeuïge anekdote na de andere op. En wie via social media over een ontmoeting met hem bericht, heeft daadwerkelijk James Bond de hand geschud.

Dat was vijftig jaar geleden wel anders. Lazenby had zich laten overtuigen na één film al op te stappen als 007, terwijl hij een contract voor nog eens zes films kon ondertekenen. De jaren 60 liepen op hun eind; de glorietijd van James Bond was over, dacht de kersverse acteur. Het was beter voor zijn carrière vroegtijdig te stoppen met 007.


Nog voordat iemand hem op zijn kwaliteiten had kunnen beoordelen, was de nieuwe 007 alweer de oude 007. Sean Connery kwam daarna nog eenmaal terug in Diamonds Are Forever (1971) en George Lazenby werd de Triviant-Bond; hoe heette die knakker die één keer James Bond had gespeeld? 

Zijn Bond-film daarentegen werd in de loop der jaren meer een meer gewaardeerd. Inmiddels eindigt On Her Majesty's Secret Service in serieuze James Bond-polls doorgaans bij de beste drie uit de serie, zo niet dé beste van allemaal.


Na vijftig jaar verdient George Lazenby alsnog een accolade voor zijn optreden als 007. Het is hem meer dan gegund.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures