Films en seriesFilms en series

zondag 16 januari 2022

Zestig jaar geleden: eerste draaidag ‘Dr. No’

Vandaag, precies zestig jaar geleden, was de eerste draaidag ooit voor een James Bond-film. Op 16 januari 1962 werd voor Dr. No de aankomst van James Bond op het vliegveld van Kingston in Jamaica gefilmd, waarbij 007 probeert een fotografe te slim af te zijn en hij een telefoontje pleegt met de ambassade. Na deze eerste draaidag waren de eerste twee minuten voor de eerste James Bond-film vereeuwigd.

Sean Connery en Margaret LeWars op het vliegveld van Kingston

Voor deze eerste opnamen waren de volgende acteurs aanwezig: Sean Connery als James Bond, Margaret LeWars als de fotografe, Reggie Carter als chauffeur Mr. Jones, Jack Lord als Felix Leiter en John Kitzmiller als Quarrel. Van Kitzmiller is enkel een glimp te zien als Felix’ chauffeur voordat zij de achtervolging op Bond en Jones inzetten. LeWars is na zestig jaar nog de enige overlevende uit deze scènes.

Regisseur Terence Young te midden van Sean Connery en Reggie Carter

De filmploeg bleef tot en met 21 februari filmen op Jamaica, waarna het team terugkeerde naar Engeland voor de eerste studio-opnamen in de decors van Ken Adam. Hier filmden Bernard Lee als M en Lois Maxwell als Miss Moneypenny hun eerste scènes, evenals Joseph Wiseman als titelfiguur Dr. No.

De opnamen van Dr. No werden na 58 dagen afgesloten op 30 maart 1962. Het duurde daarna nog een halfjaar voordat de film op 5 oktober in première ging.

De Nederlandse bioscoopganger maakte pas in januari 1963 voor het eerst kennis met James Bond op het witte doek. Hier draaide James Bond Contra Dr. No vanaf 31 januari in... twee bioscopen, in Royal en Nöggerath in Amsterdam. Royal hield het na één week voor gezien en verving Dr. No vanaf 7 februari voor de film Inspecteur Gorilla slaat erop los; bij Nöggerath bleef James Bond nog zes weken draaien.

De Telegraaf 30-01-1963

En zo trok geheim agent 007 vanaf dat moment door Nederland; een weekje hier, twee weekjes daar en soms alleen een weekend en dat jaar na jaar.

In 1969 draaide Dr. No voorlopig voor het laatst. Wie de film nog wilde zien, kon in de week van 10 september 1969 naar De Hallen in Amsterdam. In 1970 en 1971 draaide Dr. No nergens in Nederland in de reguliere bioscoop. Pas in 1972, tien jaar na de wereldpremière, was de film vanaf december weer te bekijken.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures