Films en seriesFilms en series

vrijdag 14 oktober 2022

Robbie Coltrane (72) overleden

De Schotse acteur Robbie Coltrane is vandaag overleden, meldt onder meer 007.com op Twitter. Coltrane was te zien als Valentin Zukovsky in de James Bond-films GoldenEye (1995) en The World Is Not Enough (1999), beide met Pierce Brosnan als 007. Robbie Coltrane is 72 jaar geworden.

Valentin Zukovsky is een ex-KGB-agent die James Bond in GoldenEye in contact brengt met misdadiger Janus. Het wordt duidelijk dat Bond en Zukovsky een geschiedenis met elkaar hebben; Bond heeft de Rus ooit in zijn knie geschoten waardoor hij al jaren mank loopt.

Bond: „Surely you must have realised the skill was not to hit your knee, but to miss the rest of you.”
Zukovsky: „So why did you not kill me?”
Bond: „Call it professional courtesy.”
Zukovsky: „Then I should extend you the same courtesy.”

In The World Is Not Enough keert Zukovsky terug. Hij bezit nu een casino en een kaviaarfabriek in Bakoe in Azerbeidzjan. Opnieuw helpt hij James Bond, met enig tegenstribbelen, aan informatie. Als Bond niet veel later gevangen wordt genomen door Elektra King, komt Zukovsky de boel verstoren. Hierop schiet Elektra de Rus neer. Met zijn laatste krachten richt Zukovsky zijn vuurwapen op Bond om hem uit zijn benarde situatie te bevrijden.

Coltrane maakte van de charmante Zukovsky een graag gezien personage met de beste oneliners. In een niet gebruikte sc√®ne uit The World Is Not Enough controleert Bond Zukovsky’s pols, waaruit blijkt dat de Rus nog niet dood is. Coltrane keerde echter niet meer terug in de Bond-serie.

Na James Bond speelde Coltrane in de Harry Potter-films de terugkerende rol van halfreus Hagrid, het personage waar hij zowel jong als oud mee wist te vertederen. Op 1 januari dit jaar verscheen hij nog in de HBO-special Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts. Het werd zijn laatste optreden.

Robbie Coltrane als Rubeus Hagrid

Robbie Coltrane, die eigenlijk Anthony Robert McMillan heette, begon zijn acteercarrière in 1979 met de televisieserie Play for Today. Vier jaar later was hij naast Stephen Fry, Hugh Laurie en Emma Thompson te zien in de sketchshow Alfresco. Hij wisselde komedie af met dramaproducties. Voor zijn hoofdrol in de tv-serie Cracker (1993 - 1995) won hij drie jaar op rij een BAFTA voor beste acteur.

Een bijzonder sterke rol zette Coltrane neer in de miniserie National Treasure (2016) waarin hij een van misbruik verdachte komiek speelt naast Julie Walters en Tim McInnerny.

Robbie Coltrane was gescheiden en had twee kinderen. Sinds enkele jaren bewoog hij zich voort in een rolstoel. Hij verkeerde al enige tijd in slechte gezondheid. Hij overleed in een Schots ziekenhuis.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures