Films en seriesFilms en series

vrijdag 19 mei 2023

Schrijver Iain Johnstone (80) overleden

Auteur van ‘The World Is Not Enough: A Companion’

Op 80-jarige leeftijd is Iain Johnstone overleden. Johnstone was auteur van het making of-boek The World Is Not Enough: A Companion. De filmjournalist overleed op 4 mei. The Guardian publiceerde gisteren Johnstones necrologie.

‘The author and the agent’, uit The World Is Not Enough: A Companion (1999)

Het making of-boek van de negentiende James Bond-film was een klein onderdeel van Johnstones oeuvre als filmjournalist. De Brit schreef als recensent jarenlang voor The Sunday Times. Hij was grondlegger van het BBC-programma Film... dat begon in 1971 met Film ’71 en liep tot en met Film 2018, met als bekendste presentatoren Barry Norman en later Jonathan Ross. Johnstone zelf presenteerde het filmprogramma in 1982 bij afwezigheid van Norman.


Daarnaast legde Iain Johnstone zich toe op het maken van making of-documentaires, ondermeer rond de films Jaws, A Bridge Too Far en over de spaghettiwesterns met Clint Eastwood. Tevens maakte hij profielen van Hollywoodsterren als Duston Hoffman, John Wayne, Marlon Brando, Barbara Streisand, Warren Beatty, Stanley Kubrick en Jack Nicholson en schreef hij de biografiën van Clint Eastwood en Tom Cruise.

Samen met John Cleese schreef Johnstone aan de opvolger van de jaren 80-hit A Fish Calles Wanda: het minder ontvangen Fierce Creatures (1997). De komiek liet doorschemeren dat hij graag eens de rol van Bond-schurk wilde spelen. Dit zagen de Bond-producenten niet zitten wegens Cleese’ reputatie als grappenmaker. Waar ze wel iets in zagen, was Cleese als opvolger van de inmiddels hoogbejaarde Desmond Llewelyn die tientallen jaren de rol van Q in de Bond-films speelde.

Cleese hapte echter niet gelijk toe, zoals in A Companion staat te lezen, omdat de acteur wegens het Engelse winterweer ’s winters niet graag in zijn geboorteland vertoefde. Toen Bond-producent Michael G. Wilson John Cleese een contract voor meerdere Bond-films presenteerde, reageerde de komiek enthousiast. En zo kwam John Cleese, met dank aan Iain Johnstone, uiteindelijk in twee Bond-films terecht.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures