Films en seriesFilms en series

zondag 21 mei 2023

The Other Fellow

Het is een intrigerende film geworden, de documentaire The Other Fellow van Matthew Bauer, over mannen die allemaal dezelfde naam dragen, die van Bond, James Bond. De film is deze week in Engeland in première gegaan.


Bauer volgde zo’n tien jaar lang honderden James Bonds over de hele wereld. De film spitst zich toe op een klein gedeelte van die Bonds, met allemaal een eigen verhaal over hun naam en hoe die naam voor verwarring, hilariteit, ongemak of zelfs een uitweg zorgde.

De interviews met de James Bonds worden afgewisseld door archiefbeelden van Ian Fleming en de Amerikaanse ornitholoog James Bond (van wie Fleming de naam stal) en met nagespeelde scènes waarin diezelfde ornitholoog wordt geportretteerd door acteur Gregory Itzin. Het levert een levendig beeld op van de voors en, in meerdere gevallen, de tegens die de beroemde naam met zich meezeult.

De echte James Bond (links) met de echte Ian Fleming

Uiteraard is er ruimte voor het verhaal van de Zweed Gunnar Schäfer die zijn naam in 2006 officieel liet veranderen in James Bond. De Zweed beheert in Nybro het James Bond Museum en leeft als echte James Bond zijn droomleven, zonder tussenkomst van de Blofelds en Goldfingers. Hij belichaamt de andere kant van de medaille: de superfan die niets anders wil zijn dan James Bond. Al is dit echt wel een geval apart.

De van geboorte James Bonds hebben vaak niets met de geheim agent van Ian Fleming en nemen ‘het geintje’ hun ouders nog steeds kwalijk. James Hart is veel gelukkiger dan toen hij nog Bond heette. Als de James Bond uit New York, waar er overigens zo’n acht wonen, incheckt bij een hotel, spelt hij zijn naam: B-O-N-D. De nietsvermoedende baliemedewerker: ‘En uw voornaam is zeker James?’ James Bond beaamt dit voor zoveelste keer in zijn leven. ‘Really?’, klinkt de baliemedewerker verrast.

Een van de meest opmerkelijke verhalen is van een vrouw die inmiddels ook Bond heet en een uitweg zocht voor zichzelf en haar zoontje. Zij was getrouwd met een bruut die zowel haar als hun zoontje terroriseerde. Toen zij op een goed moment de moed had verzameld om te vluchten, besloot zij haar naam te veranderen. Om zo onopvallend mogelijk door het leven te gaan, gaf zij haar zoontje de naam James Bond. Probeer daar online maar eens serieus naar te zoeken. Voor zo’n drama is de beroemde naam een zegen.

De documentaire ziet er gelikt uit. De muziek is uitstekend en doet in veel gevallen denken aan de muziek uit de films.

Voor fans lijkt het misschien een droom, maar wie Bond heet, denkt beter twee keer na voordat hij zijn nagelslacht de naam James geeft. De documentaire kwam net te laat voor de familie Vader die nu met een krijsend zoontje Darth zit opgescheept.

In november staat de Nederlandse première van The Other Fellow gepland op IDFA.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2023
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures