Films en seriesFilms en series

donderdag 10 oktober 2024

Onderwatercameraman Jordan Klein (98) overleden

Onderwatercameraman Jordan Klein Sr. is eerder deze maand overleden, dat laat zijn zoon Jordan Klein Jr. weten via Instagram. Klein Sr. werkte mee aan drie James Bond-films: Thunderball (1965), Live and Let Die (1973) en Never Say Never Again (1983).

Voor Thunderball werd Jordan Klein ingehuurd om de door Ken Adam bedachte onderwatervoertuigen en -apparatuur aan te passen zodat ze daadwerkelijk in het water gebruikt konden worden. Zo was Klein verantwoordelijk voor de vele ‘sleeën’ van de SPECTRE-duikers, de bommendrager en de jet-pack die James Bond gebruikt in het eindgevecht.

Ook bestuurde de ‘underwater engineer’, zoals hij op de begintitels staat vermeld, de bommendrager, aangezien hij de enige was die het fragiele bouwwerk onbeschadigd liet. Klein werkte tijdens de opnamen van Thunderball nauw samen met de vorig jaar overleden onderwaterregisseur Ricou Browning.

Jordan Klein werd teruggevraagd voor Live and Let Die om de eindscène met de haaien te filmen. Voor de Thunderball-remake Never Say Never Again verzorgde hij als cameraman onderwateropnamen en was hij opnieuw verantwoordelijk voor de onderwatervoertuigen.

In 2002 won hij een Academy Award voor zijn revolutionaire toepassingen voor onderwatercamerabehuizingen.

Jordan Klein overleed op 1 oktober op 98-jarige leeftijd. Zie voor meer informatie jordanklein.com. Met dank aan Bondesque Magazine voor de melding.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures