Films en seriesFilms en series

donderdag 7 augustus 2014

Honderd jaar Ted Moore

De man verantwoordelijk voor het beeld van de eerste Bond-films, Ted Moore, zou vandaag honderd jaar geworden zijn. Moore maakte deel uit van het vast team filmmakers en schoot alle Bond-films van Terence Young en Guy Hamilton. Zeven in totaal.


Moore (geen familie van) werd geboren aan de West-Kaap in Zuid-Afrika. Op zijn zestiende kwam hij naar Engeland.

Voor onder meer Warwick Films, de productiemaatschappij van Albert R. Broccoli en Irving Allen, werkte hij als cameraman aan een aantal films. In 1962 werd hij door regisseur Terence Young benaderd om als director of photography de eerste James Bond-film vast te leggen.

Ted Moore met Ursula Andress en Sean Connery op locatie voor Dr. No (1962)

Voor de tweede Bond-film, From Russia with Love (1963), ontving hij een BAFTA Award. Voor You Only Live Twice (Lewis Gilbert, 1967) en On Her Majesty's Secret Service (Peter Hunt, 1969) werd hij vervangen door respectievelijk Freddie Young en Michael Reed. Moore op zijn beurt ontving in 1967 een BAFTA én een Oscar voor zijn werk voor A Man for All Seasons van Fred Zinnemann. Hij werd daarmee de eerste Zuid-Afrikaan die een Oscar won.

Ted Moore met regisseur Guy Hamilton op de set van Diamonds Are Forever (1971)
Moore en Hamilton op de set van Live and Let Die (1973)

Toen Guy Hamilton voor Diamonds Are Forever (1971) weer terugkeerde als regisseur (eerder in 1964 maakte hij Goldfinger), werd Moore ook teruggevraagd. Hij bleef aan voor de komende twee films onder regie van Hamilton. Echter werd Moore ziek tijdens de opnames van The Man with the Golden Gun (1974). Oswald Morris, die eerder dit jaar overleed, voltooide het werk van de zieke Moore.

Daarna maakte Moore nog een klein aantal films, waaronder Clash of the Titans (1981). In 1982 voltooide hij zijn laatste werk.

Ted Moore overleed in 1987 op 72-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures