Films en seriesFilms en series

zaterdag 10 februari 2018

John Gavin (86) overleden

De man die werd betaald om géén James Bond te spelen


De Amerikaanse acteur en diplomaat John Gavin is gisteren overleden. Dat meldt regisseur William Friedkin op Twitter. Gavin werd in 1970 gecontracteerd om de rol van James Bond te spelen in Diamonds Are Forever (1971). De terugkeer van Sean Connery verhinderde echter dat James Bond een Amerikaan werd.


Velen zullen de charismatische Gavin kennen uit de filmklassiekers Psycho van Hitchcock en Spartacus (beide uit 1960) van Kubrick.

John Gavin met Vera Miles en Janet Leigh in Psycho (1960)

Toen George Lazenby vlak na de première van On Her Majesty's Secret Service (1969) te kennen had gegeven geen tweede Bond-film te willen maken, werd uiteindelijk John Gavin aangetrokken om als derde acteur in de rol van 007 te kruipen. Door een lucratieve deal van United Artists met Sean Connery, besloot de man die James Bond zo succesvol had gemaakt nog eenmaal terug te keren, met als gevolg dat de rol op het laatste moment aan Gavins neus voorbijging.

Jammer voor John Gavin. Maar zoals contractueel was vastgelegd, kreeg hij zijn volledige salaris uitbetaald om níet als James Bond op te treden.

Toen de filmmakers na het definitieve vertrek van Connery opnieuw zonder hoofdrolspeler kwamen te zitten, bleek Persuader Roger Moore beschikbaar voor Live and Let Die (1973). James Bond werd daarmee op en top Brits en toen Moore na twaalf jaar trouwe dienst zijn pensioen als 007 aankondigde, was John Gavin al lang weer vergeten.

Na zijn acteercarrière werd Gavin in 1981 ambassadeur van Mexico onder president Reagan. Hij bleef daarna nog jaren actief in de politiek.

John Gavin met first lady Nancy Reagen na de aardbeving in Mexico City in 1985

Ondanks dat Gavin de rol van James Bond op een haar na aan zijn neus voorbij zag gaan, is hij altijd goed bevriend gebleven met Cubby Broccoli. Als de Bond-producent in de zomer van 1996 overlijdt, is de oud-acteur een van de sprekers op de begrafenis.

Gavin trouwde tweemaal. Met zijn eerste vrouw kreeg hij twee dochters. Hij leed al jaren aan leukemie. John Gavin is 86 jaar geworden.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures