Films en seriesFilms en series

vrijdag 15 november 2013

Rechten McClory na vijftig jaar terug bij Eon

Keert Blofeld terug in de filmserie?


Eon Productions, de maatschappij die alle officiële James Bond-films heeft gemaakt, heeft de rechten van de erven McClory verworven. Dat meldt onder meer HMSS Weblog. De nabestaanden van Kevin McClory, co-producent van Thunderball, waren tot voor kort nog de eigenaars van het personage Blofeld en diens organisatie SPECTRE.

Kevin McClory tijdens de première van Thunderball (1965)

Met het verwerven van deze rechten, is een eind gekomen aan een vijftig jaar lange strijd. Tot zijn dood in 2006 heeft Kevin McClory geprobeerd een rivaliserende filmserie rond 007 op te zetten. Eenmalig is het hem gelukt met Never Say Never Again, verdere pogingen liepen altijd op niets uit.

McClory heeft tot het eind van zijn leven volgehouden dat hij medebedenker van het James Bond-personage is. Althans, zoals in de films wordt verbeeld. Eind jaren vijftig probeerde hij, met onder andere Bonds geestelijk vader Ian Fleming, een film rond de geheim agent te maken. Dit resulteerde in een scenario dat Fleming uiteindelijk gebruikte als basis voor zijn nieuwe roman Thunderball.

De tegenpartij: Ian Fleming, Harry Saltzman en Cubby Broccoli

De rechtszaken die McClory daarop aanspande, werden verloren door Fleming. McClory werd eigenaar van het verhaal Thunderball, waardoor Eon Productions in 1964/1965 niet om hem heen kon toen zij die film gingen maken. McClory werd co-producent, maar staat wél als enige producent op de titelrol. Saltzman en Broccoli gingen schoorvoetend akkoord met een credit als 'prestenters'.

Na Thunderball werd de samenwerking stopgezet, waarop McClory bleef doorvechten en halverwege de jaren zeventig alsnog gelijk kreeg. Alle bijpersonages in Thunderball werden zijn eigendom, onder wie Bonds aartsvijand Ernst Stavro Blofeld, aangezien deze in het boek Thunderball voor het eerst opduikt.

Donald Pleasence als Blofeld in You Only Live Twice (1967)

Eon kon daarom niets meer met Blofeld doen. Tot nu dan. Al jaren wordt gesproken over een mogelijke terugkeer van de nummer één van SPECTRE. Is dit een begin?

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures