Films en seriesFilms en series

dinsdag 25 april 2017

Schrijversstaking dreigt opnieuw

Net als tien jaar geleden ligt in Hollywood een schrijversstaking op de loer. En net als destijds kan dit van invloed zijn op James Bond.


De leden van de vakbond van schrijvers in de Verenigde Staten, de Writers Guild of America (WGA), zijn akkoord gegaan met het uitroepen van een staking. De vakbond ligt al weken overhoop met de vertegenwoordigers van producenten in Hollywood over een nieuw pakket aan arbeidsvoorwaarden.

Volgens de bond hebben producenten in 2016 een recordbedrag van 51 miljard dollar (47 miljard euro) verdiend aan films en series. Schrijvers vinden dat zij nauwelijks hebben geprofiteerd van de winsten. Zo daalden de inkomens van veel schrijvers voor televisieseries omdat de seizoenen zijn ingekort en ze per aflevering worden betaald. Ze eisen daarom hogere tarieven en een werkgeversbijdrage aan hun zorgverzekering.

Neal Purvis en Robert Wade, sinds 1999 de vaste schrijvers van de Bond-films, zijn ook lid van de WGA, evenals Paul Haggis, met wie zij in 2007 Quantum of Solace schreven. De staking van tien jaar geleden begon in november 2007, vlak voor de opnames van de twee├źntwintigste Bond-film, waardoor regisseur Marc Forster met een haastig in elkaar gezet script achterbleef.

Man met pech: Quantum-regisseur Marc Forster

Deze keer zit het toch iets anders. Mochten Purvis en Wade het werk voor Bond 25 inderdaad stilleggen, is dat nog ruim voordat de opnames van start gaan. In het ongunstigste geval beginnen de opnames van Bond 25 gewoon iets later.

Over een mogelijke releasedatum van Bond 25 is vooralsnog niets bekend. Wordt het 2018 of 2019? Op dit moment zijn vijf studio's in de race voor de distributierechten van de volgende Bond-film. Zolang daar geen uitsluitsel over is, ligt Bond 25 nog ver bij ons vandaan.

Nu dit alles in gang is gezet, er geruchten over het contract van Daniel Craig de kop opsteken, is het natuurlijk maar al te verleidelijk om te denken aan een startschot ergens eind van dit jaar, zodat 2018 inderdaad een haalbare optie is.

Daniel Craig als James Bond in de voorganger van Bond 25: Spectre (2015)

De staking van 2007 duurde ruim drie maanden. Als de schrijvers hun pen neerleggen, zal dat volgens The Hollywood Reporter niet eerder dan 2 mei van dit jaar zijn. Als we gemakshalve uitgaan van opnieuw drie maanden, zal het werk in augustus weer worden hervat.

Let wel dat het helemaal niet verplicht is om een Bond-film aan het eind van het jaar uit te brengen. Een release in het voorjaar kan net zo makkelijk, dat was aanvankelijk ook het idee voor Quantum of Solace, in mei 2008.

Als we ons niet teveel vastpinnen op die releasedatum, de schrijvers laten onderhandelen (de goedkeuring van een staking wil overigens niet zeggen dat er daadwerkelijk een staking gaat plaatsvinden) en Eon en MGM de tijd gunnen een juiste studio te kiezen, dan hoeven we niet bang te zijn voor Quantum of Solace deel twee. De kaarten lijken ditmaal iets gunstiger geschud...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures