Films en seriesFilms en series

dinsdag 19 oktober 2021

Songwriter ‘Goldfinger’ overleden

Leslie Bricusse is vandaag overleden, meldt de BBC vanavond. Bricusse schreef de teksten voor de James Bond-titelsongs Goldfinger (1964) en You Only Live Twice (1967). Ook was hij verantwoordelijk voor de tekst van Mr. Kiss Kiss Bang Bang, dat aanvankelijk als titelsong voor Thunderball (1965) zou dienen. Leslie Bricusse is 90 jaar geworden.


De Britse componist schreef vanaf begin jaren 60 de tekst van een groot aantal songs en musicals. Dat zou hij tot op hoogbejaarde leeftijd blijven doen.

Bricusse werkte aan het begin van zijn carrière regelmatig samen met Anthony Newley, met wie hij onder meer Goldfinger schreef en Feeling Good. Na zijn eerste James Bond-film, werd hij door filmcomponist John Barry opnieuw gevraagd om de titelsong van Thunderball te schrijven. Dit werd Mr. Kiss Kiss Bang Bang. Totdat filmdistributeur United Artists bij de Bond-producenten eisten dat de titelsong van de nieuwe 007 de naam van de film zou dragen. De tweede titelsong van Bricusse is daardoor nergens te horen in de film.

De tekstschrijver werd daarna nog eenmaal aangetrokken om de lyrics bij de mooiste aller Bond-songs te componeren, die van You Only Live Twice. De teller voor Leslie Bricusse is daarmee blijven steken op drie Bond-films.

„My heart is aching today because one of the loves of my life is gone. Leslie Bricusse was my friend for more than fifty years - years filled with warm embraces, a strong shoulder & a guiding hand.
Sending love to Evie, Adam & all of their friends tonight. May God treat him well.”

Nancy Sinatra op Twitter

Tijdens zijn lange loopbaan sleepte Bricusse twee Oscars in de wacht: voor songs die hij schreef voor Doctor Dolittle (1967) en Victor/Victoria (1982). Eerder won hij samen met Anthony Newley een Grammy Award voor What Kind of Fool Am I (1963).

Het nieuws van het overlijden van de songwriter werd vandaag naar buiten gebracht door actrice Joan Collins. Leslie Bricusse was getrouwd met actrice Yvonne Romain. Samen hadden ze één zoon.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures