Films en seriesFilms en series

vrijdag 8 februari 2019

Albert Finney (82) overleden

Op 82-jarige leeftijd is vandaag de Britse acteur Albert Finney overleden. Finney was naast een gevierd toneelacteur ook in tal van grote speelfilms te zien. In 2012 speelde hij naast Daniel Craig en Judi Dench in het grootste James Bond-succes ooit, Skyfall.


Finneys doorbraak kwam met de Harry Saltzman-productie Saturday Night and Sunday Morning (1960), een rauwe typering van de Britse working class. Voor de film Tom Jones (1963) ontving hij de eerste van de zijn uiteindelijk vijf Oscar-nominaties. Geen van deze Oscars wist hij te verzilveren. Tegenspeelster in Tom Jones was Diane Cilento, destijds Mrs. Sean Connery. Ook zij werd voor haar rol in deze film genomineerd voor een Oscar.

Andere grote films waarin Finney speelde: Scrooge (1970), Murder on the Orient Express (1974) met Sean Connery, Annie (1982) en Under the Volcano (1984) van John Huston, Miller's Crossing (1990) van de Coen brothers, Erin Brokoivich (2000), Big Fish (2003), The Bourne Ultimatum (2007) en The Bourne Legacy (2012).


De rol van Kincade uit Skyfall werd gecreëerd met in het achterhoofd Sean Connery, temeer omdat de 23e James Bond-film uit de serie het vijftigjarig jubileum van 007 in de bioscoop markeerde. Echter was Connery, die op dat moment al jaren met pensioen was, daar niet voor te porren, waardoor Finney in de rol van Schotse huisbewaarder werd gecast. Hij speelde zijn laatste filmrol met verve.

„We are heartbroken at the loss of Albert Finney. It was a privilege to work with him and an honour to have had him as part of our Bond family.”
James Bond-producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli

In 2011 werd bij Albert Finney nierkanker ontdekt. Hij overleed op 8 februari 2019 na een kort ziektebed. Hij laat één zoon achter.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures