Films en seriesFilms en series

maandag 18 februari 2019

Baptiste

Er is in lange tijd geen serie geweest die mij zodanig in beroering heeft gebracht als The Missing. Twee keer acht afleveringen verdeeld over twee seizoenen, en toen was het klaar. Op die serie is nu een vervolg: Baptiste. Een spin-off, waarvan het vaak maar afwachten is of deze dezelfde juiste snaar weet te raken. Na één aflevering, waarin het ene raadsel zich op het andere stapelt, is de grootste opluchting dat de nieuwe serie dezelfde onheilspellende sfeer ademt. Met dank aan hoofdrolspeler Tchéky Karyo, maar vooral met dank aan componist Dominik Scherrer.

Tchéky Karyo als Julien Baptiste in Baptiste

Tchéky Karyo in GoldenEye
Het begon voor mij iets meer dan twee jaar geleden, met een tweet van Karyo waarin hij het tweede seizoen van The Missing aankondigde. Ik volg Tchéky Karyo op Twitter omdat hij in GoldenEye (1995) zat, en heel toevallig volgt hij Bond Blog ook. Want Tchéky Karyo is een verstandige man.

Die trailer van de tweede Missing zag er veelbelovend uit: een verwaarloosd meisje met angstaanjagend donkere kringen rond haar ogen dat na een jarenlange afwezigheid plots weer opduikt bij haar familie. Aan oud-rechercheur Julien Baptiste het verzoek zich met de zaak te bemoeien, want met dat meisje is iets niet pluis.De twee seizoenen stonden en staan nog steeds op Netflix. En eigenlijk wilde ik de tweede serie als eerste zien. Toch maar met die eerste begonnen — wat een perfecte balans tussen intrigerend verhaal, boeiende personages, sfeervolle locaties en sublieme muziek.

Het betreft een Engels-Frans-Belgische co-productie. De twee seizoenen van The Missing spelen zich grotendeels af in respectievelijk het fictieve Châlons du Bois in Frankrijk en Eckhausen in Duitsland. Echter vonden de opnamen van The Missing vooral plaats in België, waardoor een keur aan perfect gecaste Belgische acteurs de revue passeert: Johan Leysen, Filip Peeters, Eric Godon, Titus De Voogdt.

Voor Baptiste werden Antwerpen en Gent als decor gebruikt, maar werd vooral gefilmd in Amsterdam, de hoofdlocatie van de nieuwe serie. De Belgische steden dubbelen voor onze hoofdstad. Een gracht is een gracht, moeten de Engelse makers gedacht hebben. Net als een biertje zonder schuimkraag in een Amsterdams café. Bijrollen zijn er voor Nederlandse acteurs Thor Braun en Gijs de Lange als brommende tulpenboer. En laten we vooral het hoofd van Nicholas Woodeson uit Skyfall (2012) niet vergeten.Grote troef van beide series, naast de sympathieke Tchéky Karyo als hedendaagse William of Baskerville, is de begeleidende muziek van de Zwitsers-Engelse componist Dominik Scherrer. Mede dankzij zijn sfeervolle bijdragen voelt The Missing als The Missing. En daar zit nu net het gevaar bij een spin-off.

Het titelthema van The Missing, Come Home, is een regelrecht schot in de roos, zoals Hollow Talk van Choir of Young Believers dat is voor The Bridge en Woke Up This Morning van Alabama 3 voor The Sopranos. Come Home is van oorsprong een lief liedje van de Vlaamse formatie Amatorski. Het nummer is door Dominik Scherrer zodanig bewerkt dat het het juiste dreigende gevoel over weet te brengen.Ook bij Baptiste is Scherrer van de partij. Een gevoel van vreugde als blijkt dat hij voor de nieuwe serie het thema van The Searching van The Missing over de openingtitels gebruikt. Je bent gelijk weer terug in een wereld vol vuiligheid, onderaardse ruimten, ongewenste verlangens, oneindige zoektochten, onzekerheden, misleidingen en onwaarheden. Maar wat wordt het allemaal mooi in beeld gebracht en wat is de onderkoelde Tchéky Karyo een vreugd om naar te kijken.

Karyo refereert aan zijn rol in GoldenEye in onderstaande video, als hem de onzinnige vraag wordt gesteld of hij na Daniel Craig de rol van James Bond over wil nemen (omdat hij met een mank been over de Dam de achtervolging inzet). De presentator lijkt geen idee te hebben wie hij precies tegenover zich heeft...Baptiste is iedere zondag om 22:00 uur te zien op BBC 1. The Missing staat op Netflix.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures