Films en seriesFilms en series

dinsdag 9 april 2019

De langste

Daniel Craig is vanaf morgen de langstzittende James Bond ooit, aldus De Telegraaf vandaag, nadat eerder de Daily Mail hierover berichtte. Met 4527 dagen verstoot hij volgens de dagbladen voormalig recordhouder Roger Moore van de troon. Hoe de kranten tot deze berekening zijn gekomen, blijft echter onduidelijk.

Daniel Craig als James Bond in Skyfall (2012)

Hoelang een 007-acteur precies in het zadel zit, is moeilijk te bepalen. Waar leg je de grens? Begin je bij de première van zijn eerste Bond-film en eindig je bij de première van de laatste? Of begin je bij zijn officiële benoeming (wat logischer is), en eindig je — ja, waar eigenlijk?

Roger Moore in augustus 1972
Als je het puur zakelijk bekijkt, neem je het moment waarop hij officieel wordt benoemd. Voor Roger Moore was dat op 1 augustus 1972; Daniel Craig werd officieel aan ons voorgesteld op 14 oktober 2005, de 78e geboortedag van Roger Moore. Dat was overigens toeval.

Sinds die tijd mag Daniel Craig zich officieel James Bond noemen, terwijl hij dat natuurlijk net iets eerder wist dan wij, maar zo blijven we aan de gang met data verzetten. Dus noteren we 14 oktober 2005. Tot aan 10 april 2019 gerekend zijn dat op de kop af 4926 dagen, dat zijn er 400 meer dan de kranten beweren.

Wanneer Craig definitief een punt achter zijn 007-loopbaan zet, is nog afwachten. Misschien heeft hij er deze keer zoveel schik in, dat hij er uiteindelijk nog een filmpje aan vastplakt. Is dat niet het geval, wanneer kunnen we dan het officiële moment benoemen waarop hij zijn schouderholster aan de wilgen hangt?

Ik zou zeggen: zolang er géén nieuwe James is, geldt de oude nog. Dus Daniel Craig is James Bond totdat de nieuwe zich op enig moment aandient.

Timothy Dalton: de nieuwe 007
Als we Roger Moore als goed voorbeeld nemen: Moore voltooide in 1985 met A View to a Kill zijn laatste film als James Bond. Dat bleek uiteindelijk zijn laatste, omdat hij er daarna geeneen meer heeft gemaakt, zo simpel is dat. Op 6 augustus 1986 werd Timothy Dalton als opvolger gepresenteerd. Ruim voor die tijd was heus wel duidelijk dat het voor Moore klaar was, maar in zekere zin was dat enkele films daarvoor ook het geval. Producent Cubby Broccoli gooide zijn oude schoenen pas weg op het moment hij nieuwe had; zolang er geen geschikte opvolger voorhanden was, bleef hij toch trouw aan Roger Moore, die met zijn interpretatie van James Bond wereldwijd toch iedere keer weer miljarden mensen naar de bioscoop wist te lokken.

In die zin is Roger Moore James Bond vanaf zijn benoeming op 1 augustus 1972 tot en met 5 augustus 1986. Met de schrikkeljaren 1976, 1980 en 1984 meegerekend, komt dat neer op een totaal van 5118 dagen.

A View to a Kill: Moores laatste
Daniel Craig houdt het sinds 14 oktober 2005 tot aan vandaag de dag exact 4926 dagen vol als James Bond. Dat zij er nog altijd 192 minder dan Roger Moore. En dus is Moore nog steeds recordhouder. Dat dat niet lang meer zal duren, bewijst Craigs nieuwe contract voor Bond 25, een film die volgend jaar op 8 april moet uitkomen. Waarmee Daniel Craig sowieso de langstzittende James Bond wordt.

Maar ja, wat heb je aan een James Bond die geen films maakt? Moore leverde er iedere twee jaar netjes één af en kwam uiteindelijk op een score van zeven Bond-films; Craig heeft straks wel de langste staat van dienst, maar met twee films minder dan de vorige recordhouder.

Overigens is het veel prettiger en overzichtelijker om de hantering aan te houden in welk jaar de eerste en de laatste film van een betreffende James Bond-acteur zijn uitgekomen.

Zo komt Connery tussen 1962 en 1967 op vijf jaar, plus nog één film in 1971 en nog een onofficiële (maar wel als James Bond) in 1983, waarmee de teller op zeven films in zeven jaar komt; George Lazenby haalt het met één film in 1969 tot één jaar; Roger Moore van 1973 tot en met 1985 met zeven films komt uit op twaalf; Timothy Dalton van 1987 tot en met 1989 met twee films in twee jaar en Pierce Brosnan van 1995 tot en met 2002 met vier films op zeven. Daniel Craig sluit de rij uiteindelijk als winnaar met vijf films van 2006 tot en met 2020 maakt veertien jaar.

Het zal Craig overigens een worst zijn...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures