Films en seriesFilms en series

dinsdag 21 augustus 2018

Aston Martin DB5 in reproductie

Inclusief werkende gadgets


Wie wil dat nu niet, dé James Bond-auto aller auto's op de oprit? Voor een slordige 3 miljoen en wat ellebogenwerk is dat binnenkort realiteit.


In samenwerking met James Bonds Eon Productions brengt Aston Martin de DB5 uit Goldfinger (1964) terug op de markt in een gelimiteerde uitgave van 25 stuks, gelijk aan het aantal James Bond-films tegen die tijd. Eigenlijk 28 exemplaren, want Eon en Aston willen er zelf natuurlijk ook één, en er komt er nog eentje voor de hoogste bieder.

Speciaal aan deze reproductie zijn de roterende nummerplaten, zoals ook in de film te zien. Dan moet er natuurlijk ook een schietstoel in, en mitrailleurs achter de koplampen, een kogelwerende plaat uit de achterkant, uitschuifbare bumpers, een bandenvermorzelaar...


Chris Corbould, de special effectsman van de James Bond-films, helpt mee met bouwen, meldt 007.com. Wat technische hoogstandjes betreft zal het met die auto dus wel goedkomen.

Grappig detail is dat deze toverauto nooit eerder in zijn volledigheid gepresenteerd is, ook niet voor de film. Daar werkten alle onderdelen afzonderlijk van elkaar op verschillende auto's en werd enkel de indruk gewekt dat het om één en hetzelfde exemplaar ging, zoals dat werkt bij film.

Behalve in Goldfinger was de Aston Martin DB5 ook nog kort te zien in Thunderball (1965) en heel veel later pas weer in GoldenEye (1995), Tomorrow Never Dies (1997), Casino Royale (2006), Skyfall (2012) en Spectre (2015). Zo'n verpletterende indruk als de eerste keer heeft de auto daarna niet meer gemaakt.


O ja, de kans dat je het kostbare ding ooit op de weg ziet is nul; je mag er namelijk niet mee rondrijden. En voor wie de prijs toch iets te gortig is, heeft Lego een troostprijs.

Aanverwante interessante kletspraat op NPO Radio 2 bij Jan-Willem Start Op.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures