Films en seriesFilms en series

vrijdag 10 augustus 2018

Open deur

Idris Elba weer in de picture als opvolger Daniel Craig


Zolang we Daniel Craig hebben als James Bond, is er geen enkele noodzaak een opvolger aan te wijzen in de rol van 007. Zo luidt mijn stelregel als het geruchtencircuit voor de zoveelste keer een nieuwe gedoodverfde nul-nul-zeven uit de hoge hoed tovert. Bovendien zullen we ná Bond 25 wel weer even moeten wachten op nummer 26. En zonder nieuwe film, valt er voor een nieuwe James Bond niks te beleven.

Met 'nieuwe' James Bonds worden we van meet af aan doodgegooid, de lijst lijkt onuitputtelijk. Ik probeer ze zoveel als mogelijk te negeren. In de meer dan 55 jaar dat de James Bond-filmserie nu bestaat, is het namelijk slechts vijf keer (ik herhaal: VIJF keer!) voorgekomen dat we inderdaad 'een nieuwe' aan het assortiment konden toevoegen. Voorzichtigheid in dezen is dus geboden.

Deze keer lijkt Bond-producent Barbara Broccoli zich openlijk uit te spreken over Craigs mogelijke opvolger. Gisteren meldde The Daily Star:

‘Idris Elba the next 007? Movie boss says 'door open for first black James Bond'’

De naam van Elba is er één van velen die op de onuitputtelijke lijst circuleert. Niet verwonderlijk; Elba ís een James Bond. Zoals ook Henry Cavill dat is. En Tom Hiddleston. En Michael Fassbender. En...

In The Daily Star wordt regisseur Antoine Fuqua geciteerd die op zijn beurt Barbara Broccoli aanhaalt. Broccoli zou hem hebben gezegd dat het tijd wordt voor een donkere acteur in de rol van 007. Zij voegde daaraan toe dat het daar uiteindelijk eens van zal komen.

Bedankt Antoine, zal Broccoli nu denken, ik vertel je nog eens wat.

Overigens staat er in de tekst, die grotendeels helemaal niet over James Bond gaat, nergens dat Broccoli letterlijk heeft gezegd dat de spreekwoordelijke deur openstaat, dat is wat de koppenmaker er van heeft gemaakt. En wat de koppenmaker van The Independent vervolgens één op één overneemt:

‘James Bond boss says 'door open' to black 007 with Idris Elba hinted as frontrunner’

Wederom ook hier geen open deur geciteerd, het artikel houdt zich netjes aan de feiten van de andere krant, plus wat standaard informatie. Esquire druppelt vervolgens nog eens na:

‘James Bond Producers Are Reportedly Leaning Toward Idris Elba as the Next 007’

Hier wel wat meer achtergrondinfo. De geruchten rond Idris Elba dateren uit 2014, toen zijn naam opdook tijdens de grote Sony-hack, waarbij gevoelige informatie over onder meer Spectre (2015) naar buiten kwam. Het kostte toenmalig Sony-baas Amy Pascal de kop, maar niet voordat zij in een uitgelekte e-mail haar voorkeur voor Idris Elba als nieuwe James Bond had uitgesproken.

Elba op zijn beurt heeft altijd beweerd nooit te zijn benaderd voor de rol. Dat was ook helemaal niet nodig, want we hebben Daniel Craig. En hoewel het er naar uitziet dat Bond 25 na vijf films en dertien dienstjaren zijn afscheid als 007 inluidt, staat voor hem de deur voor een mogelijk zesde optreden minimaal op een kier.

Esquire wacht intussen rustig op een reactie van Eon Productions.

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2023
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures