Films en seriesFilms en series

zaterdag 18 augustus 2018

The Bourne Conclusion

The Bourne Identity (2002) betekende het einde van Pierce Brosnans carrière als 007. Zo concludeert de acteur zestien jaar na dato in een gesprek met The Rake.

Foto: Ellen von Unwerth

De 65-jarige ex-007 heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zijn James Bond nooit goed genoeg heeft gevonden. Enkel in zijn eerste film GoldenEye (1995) voelde hij zich op zijn plaats, op zijn overige drie Bond-films keek hij lange tijd met gemengde gevoelens terug.

Tijden veranderen en zo ook James Bond. Voor Brosnan echter kwam die verandering te laat. In het kielzog van de hardere en serieuzere Jason Bourne, sloeg Casino Royale (2006) na het weinig evenwichtige Die Another Day (2002) met gelijke munt terug; minder humor, minder nonsens, hardere actie en een hardere Bond. Brosnan stond erbij en keek ernaar.

Het begin van het einde: Brosnan met de Aston Martin Vanquish uit Die Another Day

Lange tijd heeft hij moeite gehad met het telefoontje dat hij in 2004 kreeg van Bond-producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson met de mededeling dat het over voor hem was. Hij moest het doen met een bedankje, en dat was dat. Broccoli kon haar tranen niet in bedwang houden, Wilson klonk volgens de acteur nogal zakelijk.

Nu, zoveel jaar later, kijkt Brosnan met meer tevredenheid terug op zijn loopbaan als 007. Hij is er trots op dat hij als Ier viermaal de rol van de gedistingeerde Brit heeft mogen vertolken.

Voor zijn verdere acteercarrière heeft James Bond hem geen windeieren gelegd; en de aanpassing van het Bond-personage bleek noodzakelijk voor de levensvatbaarheid van de filmserie. Mede dankzij de bruuske interventie van die andere JB...

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures