Films en seriesFilms en series

woensdag 15 augustus 2018

Open brief

Beste James Bond-liefhebber,

Kom op zeg, wat een dom gelul deze week. Van mij mag Idris Elba best James Bond spelen, daar gaat het helemaal niet om. Maar waarom lijkt het alsof door dat zogenaamde nieuws de wereld is ontploft?

Het is áltijd onzin om over een nieuwe James Bond-acteur te speculeren. Dat de verleiding soms groot is, dat voel ik ook. Want stel nu dat er een kern van waarheid in zit. Stél. Dan heb je het in ieder geval genoemd.

The Daily Star, het blad waarvan de lezer volgens de comedyserie Yes, Minister het geen bal kan schelen wie het land regeert, als zij maar grote tieten heeft en in kleur. Dát blad is de bron van alle onzin, een contradictie an sich.

Ik wil het best nog eens vermelden: Daniel Craig IS Ian Flemings James Bond. En dat is hij al sinds zijn benoeming in 2005. En dat doet hij steengoed. We mogen blij zijn met deze continuïteit, voor de geloofwaardigheid van de filmserie. Zoiets.

Zolang Daniel Craig James Bond is, in ieder geval nog voor één film — is er serieus iemand die denkt dat ruim vóór die film in oktober/november 2019 in de bioscoop verschijnt, een opvolger wordt benoemd? Serieus?

Het is een belediging naar de consument ons hiermee lastig te vallen. Kunnen wij er wat aan doen dat het politieke leven met reces is? Liep vorige week op de Korte Prinsengracht in onze hoofdstad een beslipperde Thierry Baudet tegen het lijf. Een kirrende blondine feliciteerde hem met — ik heb het in het voorbijgaan niet exact meegekregen — maar het leek te gaan om de benoeming van Idris Elba als de nieuwe nul-nul-zeven...

Elba zelf gooide nog wat olie op het vuur door op Twitter een prachtige knipoog te geven. Alsof hij daarmee zei: Fuck you! En geef hem ongelijk.

Idris Elba wordt géén James Bond. Binnenkort bereikt de acteur de leeftijd van 46 jaar. Dat betekent dat vóórdat de opvolger van Bond 25 (2019) in de bioscoop verschijnt (2021 op zijn minst), er minimaal drie jaar verstreken zijn. Dan wordt de goede man inmiddels 49, waarbij een release in 2022 (zestig jaar na de eerste, Dr. No) veel logischer is. Reken maar uit.

Goed, stel dat de nieuwe Bond alsnog wat minder blank is dan gewend, en ik wil mij hier niet politiek correcter voordoen dan noodzakelijk; als een sterk acteur als Elba de rol overneemt, dan speelt zijn huidskleur geen enkele rol. Op het moment dat hij in actie komt — zolang je niet met je witte kap het zicht voor andere bioscoopbezoekers belemmert — denk je daar niet meer aan. Ja, hij lijkt een beetje op de onorthodoxe John Luther, maar hebben we die niet al lang in ons hart gesloten?

Het verweer dat Ian Fleming zijn creatie 'zo niet bedoeld heeft' slaat echt iedere plank mis. Bonds geestelijk vader kreeg een rolberoerte toen de grote bazen Saltzman en Broccoli Sean Connery voorstelden als eerste film-007, zo had Fleming hem namelijk niet bedoeld! De hautaine Brit sloeg echter om als een blad aan een boom toen hij de fabelachtige Schot aan het werk zag. Veelzeggend is dat Fleming in zijn eerstvolgende boek Bond zijn Schotse achtergrond schonk.

Wat nu betreft: Idris Elba gaat het hem niet worden. Wie wel? Laten we hopen dat we na Bond 25 überhaupt nog een Bond-film mogen verwachten. Daniel Craig voor een zesde keer? Waarom niet! Roger Moore was 51 jaar toen hij zijn vierde, Moonraker (1979), maakte; Daniel Craig wordt (pas) 52 gedurende zijn vijfde, Bond 25.

Laten we hem alsjeblieft nog niet afschrijven. Zolang Craig er mee door kan, en zolang hij er zin in heeft (Tom Cruise was 55 toen hij het bejubelde Mission: Impossible — Fallout maakte) blijft hij James Bond.

Voorlopig alle ogen gericht op zijn vijfde optreden als de bekendste geheim agent aller tijden, daarna speculeren we desnoods graag verder. Tot die tijd is al dit zogenaamde nieuws stierenpoep. Afgesproken?

Met vriendelijke groet,

Jasper Hartog
Bond Blog

Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures