Films en seriesFilms en series

vrijdag 21 september 2012

Theme songs: Shaken not stirred

Nederland begint langzaam wakker te worden. James Bond! Natuurlijk, die hadden we ook nog. Knevel en Adriaan zochten een goede aanleiding (alsof het gouden jubileum dat niet is) om over 007 te praten. Voor Ger.nl vond Bond Blog nog wel een gaatje. Oké, vooruit, een gat...


Door Pieter Buitenhuis van Ger.nl

Adele is de nieuwste aanwinst onder de Bond-girls. Nee, niet als actrice op het witte doek. De Britse zangeres zingt de theme song van de nieuwste James Bond-film (Skyfall) die vanaf eind oktober in de Nederlandse bioscopen te zien is. Ze treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Shirley Bassey en Paul McCartney. De laatste jaren neemt de kritiek op de titelsongs echter toe. Volgens Bond-fans laten de makers de unieke Bond-sound steeds vaker in de steek.

Jasper Hartog, beheerder van de 007-fansite Bondblog.nl, zegt dat dit komt doordat de titelsongs ook in de hitparade moet scoren. “Tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de naam van de artiest dan naar het karakteristieke, mysterieuze en opbouwende Bond-geluid van componist John Barry. Een goed voorbeeld daarvan is Tomorrow Never Dies, gezongen door Sheryl Crow. Zo'n liedje doet het misschien goed in de hitlijsten, maar past niet als theme song. Ik vind de eindtune van die film juist geschikter.”

 


In het kader van het vijftigjarig bestaan van de eerste Bond-film (Dr. No) peilden BBC Radio 5 Live en BBC Radio 2 onder haar luisteraars wat volgens hen het beste Bond-nummer is. Ruim een kwart van de luisteraars koos voor Paul McCartney's Live and Let Die. Een nummer dat, net als de Bond-films, langzaam richting een climax gaat en niet geheel toevallig afkomstig is uit de seventies. Veertig jaar geleden dus. “Dat nummer heeft echt dat 'Barry-gehalte', al vind ik het niet het beste nummer”,  aldus Hartog. “In mijn persoonlijke top drie zet ik hem op de derde plaats. Ik kies The Living Daylights van a-ha als beste theme song. Het is fijn, vrolijk en heeft ook die 'Barry-sound'. Kort gevolgd door You Only Live Twice van Nancy Sinatra. Een prachtige ballad die perfect bij de film past.”

Waar er tops zijn, zijn er ook flops. Madonna's Die Another Day is volgens Hartog de ergste. Een draak van een muziekstuk, vindt hij. “Toen ik dat nummer voor het eerst hoorde, dacht ik dat de radio stuk was. Echt een verschrikkelijk stuk. De film boeide me overigens ook niet echt. Of dat aan de theme song lag? Geen idee. Van de nieuwe film heb ik echter wel hoge verwachtingen. Ik heb alleen de trailer gezien, maar die is veelbelovend. Dat mag ook wel, aangezien de makers ruim vier jaar de tijd hebben gehad voor de productie. Laten we hopen dat ook de titelsong goed is.”

Oordeel zelf. Is Die Another Day echt zo slecht? Of is de titelsong van ex-Beatle McCartney volgens jou een tikkeltje overrated?


Geen opmerkingen:


© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures